МРКОЊИЋКА ОПШТИНА СТИМУЛИШЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВО И ЗАПОШЉАВАЊЕ

-Руководство мркоњићке општине свјесно чињенице да без оживљавања привредних токова и новог запошљавања нема бржег развоја ове локалне заједнице одлучило се да стимулише предузетништво и активности на запошљавању нових радника. Наиме,у том циљу потписан је уговор са три банке о удруживању средстава за кредитно финасирање предузетништва, малих и средњих предузећа.Кредитни фонд уз општинска и средства банака износи милион марака.

 -Кредитни фонд формиран је за финасирање предузетништва, малих и средњих предузећа,те пољопривредне дјелaтности. Висина кредитних средстава за финасирање пројеката у предузетништву, малим и средњим предузећима износи од 15 до 50 хиљада марака, са грејс периодом отплате од 48 мјесеци.

За коришћење кредитних средстава предузетници треба да испуне одређене услове-рекла је начелница општине Дивна Аничић и додала да висина кредита за пољопривреднике износи од пет до 15 хиљада марака.

Иначе, у циљу стимулисања запошљавања општина ће у наредне три године издвојити 340 хиљада марака бесповратних средстава за запошљавање 68 незапослених лица. У овој години за те намјене издвојено је 100 хиљада марака.

 

 "Општина је потписала уговор са девет послодаваца за запошљавање 68 незапослених лица. Послодавац ће за сваког запосленог радника добити по 5.000 марака, уз услов да радника задржи у радном односу три године-истакла је Аничићева.

Власник предузећа „МГ Домино“ Петар Пена, рекао је да је задовољан што општина стимулише запошљавање.

"У предузећу тренутно ради девет, а ових дана запослићемо још десет радника. Од општине за запошљавање тих радника у наредне три године добићемо 50 хиљада марака, а средства ће нам квартално бити дозначена, рекао је Пена.

Слично прича и власница предузећа „Чивчија градња“ Јадранка Чивчија, чије ће предузеће запослити три радника.

"Наше предузеће је тек формирано и средства која ћемо добити од општине за запошљавање три радника добро ће нам доћи. У плану  имамо да у току године запослимо још један број нових радника-рекла је Чивчија.

Највише, 30 нових радника запослиће Фабрика обуће „Бема“ у Мркоњић Граду.

  • 17.6.2011. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD