ВЕЧЕ ЉУБАВНЕ ПОЕЗИЈЕ ''ЉУБАВИ МОЈА ПРЕЛИЈЕПА''

ВЕЧЕ ЉУБАВНЕ ПОЕЗИЈЕ ''ЉУБАВИ МОЈА ПРЕЛИЈЕПА''

Клуб умјетничких душа организовао је по седми пут по реду, а поводом Дана заљубљених, Светог Трифуна и 2004 годишњици Првог српског устанка вече љубавне поезије, на којој су додијељене награде побједницима конкурса за љубавну поезију који је расписан мјесец прије на тему ''Љубави моја прелијепа''. На конкурс се пријавило 60 аутора са 205 пјесама, 30 афоризама и 5 прозних записа из свих крајева Републике Српске и Србије.

 

Прву награду комисија је додијелила пјесми ''Кад се пољупци смрзну'' Миладина Берића из Бања Луке и за пјесму ''Љепоти која траје'' Љубомира Вујановића из Београда. Другу награду Драги Банека из Бараћа за пјесму ''Теби која ме заслужујеш'' и Милени Дрпа из Модриче за пјесму ''Зашто сам дошла''.
Трећу награду добили су Радован Пиљак из Бања Луке за пјесму ''То није заборав'' и Ђуро Вујасин из Бања Луке  за пјесму ''Молитва Марији'' .
Комисија је за пјесму над пјесмама изабрала ''Студенткиље књижевности излазе из зграде филолошког факултета у Београду''  Драгана Јовановић Данилова из Пожеге. Награђена је и најоригиналнија пјесма на тему љубави  Милада Обреновића из Рогатице са пјесмом ''Јутро љетњо'', док је награда за најискренију пјесму отишла у руке Саве Гуслов-Марчета за пјесму ''Љубави моја прелијепа'', Ђуре Стипановића ''Прољеће је драга'', Данила Капетановића ''Не жали'', Марије Рожић ''Пламен среће'' и Драгане Ивановић ''Писмо''.
Награђен је и текст лирске прозе ''Бјежиш у траговима'' Радована Пиљка из Бања Луке.
У конкуренцији за младе наде пјесништва ''Пјесма у цвату'' награду је добио Милан Коџо из Мркоњић Града за пјесму ''Загрли ме'' и Бјелица Свјетлана из Билеће за пјесму ''Љубави моја прелијепа''  
Прву награду за пјесму ''Само зажели'' добила је Бранка Ђукановић из Мркоњић Града.
Друга награда припала је Мирјани Милашиновић из Мркоњић Града за ''Љубави моја прелијепа'' и Едину Еминовић из Билеће за пјесму ''Љубави моја прелијепа'', док су трећу награду добили Госпова Палалић  из Мркоњић Града са пјесмом ''Мали цвијет'' и Славица Стојичић из Бараћа.
Награду ''Свици поезије'' добила је Сања Грујичић из Мркоњић Града за пјесму ''Љубави моја прелијепа''
Код најмлађих награду за најискренију пјесму добили су Стефан Љубоја ''Три круга'', Јована Пекез ''Љубав је сан'', Слађана Лазендић ''Љубав без граница'' и Весна Ђуза ''Љубави моја прелијепа''.
Прву награду добили су Стојан Давидовић и Александра Ивановић из Мркоњић Града за пјесму ''Љубави моја прелијепа'' . Другу награду освојила је Кристина Лекић, док су трећу награду освојили Јована Марић и Радмила Ћулум.
Други дио пјесничке вечери посвећен је књижевном стваралаштву Драгана Јовановића Данилова из Пожеге, једном од најпревођенијих савремених српских пјесника. Превођен је италијански, француски, енглески, бугарски и словачки.
Добитник је најпрестижнијих награда: ''Бранкова'', ''Змајева'' ''Бранко Миљковић'', ''Меша Селимовић'', ''Оскар Давичо'', ''Награда српске академије наука и умјетности''. ''Бранко Ћопић'', ''Просветина'', ''Стеван Пешић'', ''Ристо Ратковић'', ''Јефимијин вез'', као и међународне књижевне награде'' PRO CREATION''. Аутор је преко 200 текстова за изложбе и каталоге.аутор је и двије значајне изложбе ''Метафизика цртежа'' и ''Медитеранска озарења''.
Друга гошћа, по први пут у Мркоњић Граду била је глумица Андријана Виденовић из Београда, која је говорила стихове Драгана Јовановић Данилов.
 
 

  • 20.2.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD