ОБНОВЉЕНА ПОЗОРИШНА САЛА У МРКОЊИЋ ГРАДУ

ОБНОВЉЕНА ПОЗОРИШНА САЛА У МРКОЊИЋ ГРАДУ

Мркоњић Град, 27.02.2007.год. - Становници Мркоњић Града у сриједу 27.фебруара добили су на употребу реновирану позоришну салу и остале просторе у Дому културе (некадашњи Дом ЗАВНОБИХ-а). Објекат су на употребу становницима Мркоњић Града предали Антон Касиповић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске и начелник мркоњићке општине Зоран Тегелтија.

 

У обнову унутрашњости дома уложено је 1.7 милиона марака, од чега је Влада Републике Српске кроз Развојни програм средствима од продаје Телекома обезбиједила милиона марака, а општина Мркоњић Град 700 хиљада марака и уједно  је први реализован пројекат из Развојног програма РС.

- За Мркоњић је ово врло  значајн датум, јер је зацијелио још једну своју ратну рану. Све до 1995.године имали смо сигурно један од најљепших домова културе, који је био центар друштвеног и културног живота нашег града а и регије. Био је то објекат у којем су се окупљали ствараоци из цијеле БиХ, али и други ствараоци наше некадашње цијеле заједничке државе БиХ. А онда су дошли други, неки нељуди који су били у стању да запале библиотеку, позоришну салу, музејске поставке, куглану, али нису могли да униште вољу, жељу потребу. Могли су само да униште оно материјално, али не и духовно- рекао је у свом говору начелник општине Зоран Тегелтија. Додајући да је обнова ишла тешко и споро без новца, подршке са великом апатијом и болом који је посљедица рата из 1995.године. Начелник Тегелтија се захвалио свим донаторима, људима добре воље који су помогли обнову овог изузетно значајног објекта, а посебно Влади Републике Српске и премијеру Милораду Додику и министру Антону Касиповићу, без чије помоћи бе се тешко пројекат довео до краја. Тегелтија је истакао да сада када је објекат завршен може да га преда онима који ће имати највише користи од тога, глумцима, сликарима, писцима и свим људима који имају било какву потребу да искажу своје културно стваралаштво.

- Влада Републике  Српсе препознала је напоре, амбиције и жељу људи из Мркоњића, као и људи у овој регији, и ми  само само радили свој посао и помогли да се заврши овај велики пројекат, који је један од пројеката из Развојног програма РС и уједно и први који је реализован- реако је министар просвјете и културе Антон Касиповић.

- Драго ми је  видјети први реализован пројекат из Развојног програма. Почели смо један велики посао од кога ће корист и добробит имати грађани РС, у годинама које су пред нама. Има много симболике што је то вечерас у Мркоњић Граду и што је то објекат културе, јер је Мркоњић још прије 150 година имао прву свјетовну школу и први књижевни часопис и тбог тога што је ово симбол самога града и вечерас се Дом културе вратио кући из избјеглиштва, као што се и читав град вратио кући након палежи и избјеглиштва- истакао је Игор Радојичић предсједник Народне скупштине Републике Српске.

У обезбјеђење средстава за реновирање дома укључили су се и грађани, привредни субјекти, установе и добровољним пролозима сакупили око 70 хиљада марака, а уплате су се кретале од 5 КМ које је уплатио један студент из Мркоњић Града до 7000 марака колико је уплатила Фабрика духана Сарајево. Такође и Одлуком Скупштине од јуна прошле године сва средства која су прикупљена од наплате паркинг простора усмјерена су  за реновирање Дома културе.

Реновирање је почело у новембру прошле године а радове је изводило неколико предузећа: ''Прогрес Градња'', ''Омником'' из Бањалуке и ''Корс'' из Лакташа. Пројекат је урадио Недељко Рољић, арихитекта из Мркоњић Града.

Реконструисана позоришна сала има корисну површину од 1.060, а хол 480 квадрата. У сали има 420 столица од чега је 120 на галерији и 300 у сали. Сала има позорницу за извођење врхунских позоришних представа, али и других културно-умјетничких програма и уједно је и једна од најфункционалнијих сала за те намјене у РС.

Иначе обнова Дома културе почела је прије десет година. У периоду обнове, уређене су просторије Агенције за привредни развој, библиотеке, читаонице и један дио простора за НВО сектор.

У културно-умјетничком програму, који су у директном телевизијском програму РТРС могли да прате гледаоци широм РС наступила је Биљана Крстић и група ''Бистрик''.

  • 3.3.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD