РАВНОПРАВНОСТ ЗА ЖЕНЕ НА СЕЛУ ОБИЉЕЖЕН 15. ОКТОБАР ДАН ЖЕНА НА СЕЛУ“

Мркоњић Град 17.10.2011. – Дан жена на селу се у цијелом свијету обиљежава 15 октобра. Установљен је на конференцији жена у Пекингу 1995. године, када су се државе обавезале да женама на селу обезбиједе равноправан приступ и потпуно учешће у структурама власти а посебно у креирању развојних политика села.

 

                        „ Жене су витални фактор-од којих  највише зависи оживљавање

         села  и руралног подручја у цјелини.

    Зато се сви заједно морамо изборити да се положај жене на селу поправи

 како нам не би пријетило потпуно одумирање  сеоских подручја.“ !!!

Гендер центар Владе Републике Српске заједно са локалним заједницама проводи кампању „Равноправно за жене на селу -15. Октобар“. Овом пројекту придружила се и Општина Мркоњић Град.

Поводом свјетског Дана жена на селу представници општине Мркоњић Град посјетили су Удружење жена „Наша жена „ у Подрашници. Ово удружење постоји још од 2002. године и броји око 20 чланица-жена.

„Иако улога сеоске жене још није довољно призната у друштву, жене данас саме треба  да се изборе за своје мјесто у породици, друштву, да олакшају свој живот и равноправност. Жене на селу су угрожене, на тај начин што нису свјесне да су оне баш те које могу допринијети да саме себи олакшају живот на селу. Жене у нашем удружењу су се удружиле, оне ткају, плету, праве стара српска јела, раде на очувању традиције,оне су свјесне свог положаја, радом остварују своје циљеве и тиме доприносе бољем  положају  жене на селу. Вољели би да се повећа  свијест становништву колика је улога жене  на селу и колико је заправо битан допринос  жена на селу.“  Овим путем се захваљујем Општини Мркоњић Град која  увијек има разумијевање према нама и овом приликом, хвала им  изјавила је Борјана Јанковић предсједница Удружења „Наша жена“ из Подрашнице.

Присутне гошће имале су прилику да размијену мишљења везана за потешкоће и изазове са којима се жене на селу свакодневно суочавају за разлику од жена у граду.

  • 21.10.2011. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD