КОНФЕРЕНЦИЈА „ПОБОЉШАЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА „ ОДРЖАНА У МРКОЊИЋ ГРАДУ

У Мркоњић Граду 18.октобар 2011.године – У организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ и Гендер Центра Владе Републике Српске у Мркоњић Граду одржана је Конференција на тему„Побољшање положаја жена у руралним срединама „ .

Основни циљ Конференције јесте да се успостави дијалог између локалних власти и група жена по питању  побољшања  положаја жена у руралним срединама. На овој конференцији  учествовле су представнице локланих заједница из 4 општине Шипово, Језеро, Рибник и Мркоњић Град.

Учеснице су имале прилику да сазнају нешто више о законским оквирима и прописима када је у питању родна равноправност са освртом  на положај жена  у руралним срединама.

„Генерално сви знамо да је живот у руралним срединама много тежи, него што је живот у граду. Самим тим  је и положај жене тежи. Оно што смо ми примјетили у нашем раду  радећи са женама у руралним срединама је да су оне много мање  активне у јавном животу, у односу на жене у граду. Тако да ће и ова данашња конференција бити један подстрек да жене дају већи допринос својим  локалним и мјесним заједницама и срединама у којима живе „изјавила је Бранкица Трифковић потпарол мисије ОСЦЕ-а , канцеларије у Бањалуци.

Споменка Крунић  директорица Гендер Владе РС изјавила да је Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске проводи кампању под називом „РАВНОПРАВНО за жене на селу ! 2011 и обиљежавања 15. октобра –Свјетског дана жена на селу. Овај програм се проводи у оквиру имплементације Акционог плана за унапређење положаја жена на селу  у РС до 2015. године. Кампањом се жели обезбиједити видљивост жена у друштву и унапређење положаја жене на селу. 

 „ Оно што се показало током нашег рада, јесте да је та циљна група становништва  у РС доста маргинилизована и да генерално немамо података уопште о животу на селу.  У 2009. години заједно са свим општинама и НВО које дјелују у локалним заједницама урадили  смо анализу која је показала да су жене велика група становништва која живи на селу и да су углавном заступљене у репродуктивном раду, да углавном  раде послове који нису плаћени и видљиви, да је њихов положај тежак. У неким срединама гдје постоји сиромаштво њихова  економска ситуација  је све лошија, оне немају адекватан приступ  здравственим и социјалним установама па чак некад ни образовним институцијама. Генерално закључујемо да демографски опстанак села увелико зависи од жене, рекла је Крунићева.

 

 

 

  • 24.10.2011. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD