ДРУГИ ФЕСТИВАЛ РАКИЈЕ У МРКОЊИЋ ГРАДУ

ДРУГИ ФЕСТИВАЛ РАКИЈЕ У МРКОЊИЋ ГРАДУ

Саша Тошић и Бране Гатарић освојили су златне медаље за најбољу ракију на Другом фестивалу ракије одржаном 1.марта у Мркоњић Граду. Осим златних медаља освајачи су добили и новчане награде од по 300 КМ. Друго мјесто заузео је Гојко Јовић, а треће Чедо Дакић

 

Квалитет ракије оцјењивао је др Нинослав Никићевић, стручњак за јака пића са Пољопривредног факултета у Београду, који је стручним анализама утврдио да је мркоњићка ракија једна од најквалитетнијих у свијету. Никићевић је истакао да се више пажње мора посветити самој производњи и складиштењу ракије, као и другим елементима који утичу на крајњи квалитет саме ракије.
 
Награду за најуређенији штанд добио је Влајко Попадић, док је најшири асортиман изложене ракије имао Боро Лакета.
 
На фестивалу своје производе изложили су и произвођачи плоски, бардака, казана за печење ракије, ковачких производа, произвођачи чајева и других производа базираних на састојцима из природе. Здравом храном представило се Удружење жена ''Наша жена'' из села Подрашница, али и народним рукотворинама као што су одјевни предмети израђени ткањем, везењем и хеклањем. Посјетиоци фестивала поред добре ракије уживали су  у пјесми и игри КУД ''Петар Први Карађорђевић Мркоњић''.
 
Основни циљ фестивала је промоција домаће ракије – шљивовице, а фестивал је био промотивног, продајног и такмичарског карактера.
Фестивал је отворио начелник мркоњићке општине Зоран Tегелтија који је рекао да се овогодишњи фестивал разликује од претходног по томе што је такмичарског карактера и што ће се по први пут у историји града имати званична оцјена чија је ракија у претходној години била најбоља. - Циљ фестивала јесте да ракија поред тога што служи за уживање у многим нашим свечаностима , да буде узор и зарада нашим људима на овом подручју јер смо свјесни да многи од наших суграђана значајна средства улажу у производњу шљива, односно готов производ као што је ракија –истакао је Тегелтија.
 
Овогодишњи фестивал почео је 26.фебруара, када је одржано прво предавање у низу тема  које су пратиле фестивал ( ''Унапређење пчеларске производње'', ''Унапређење производње млијека'', '' Стандардизација у биљној производњи'', ''Савремени системи узгоја воћа'' и ''Производња воћних ракија врхунског квалитета'').
Организатор фестивала била је Агенција за привредни развој и Општина Мркоњић Град.
 
 

  • 3.3.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD