ЈАВНА РАСПРАВА НА ТЕМУ СТРАТЕШКИ РАЗВОЈ САВЕЗА ОПШТИНА И ГРАДОВА РС У МРКОЊИЋ ГРАДУ

 Мркоњић Град 24.11.2011. године- У Мркоњић Граду одржана Јавна расправа  на тему Нацрта Стратешког плана развоја Савеза општина и градова РС за период  2011-2015. година. 

Састанак је организован за  начелнике општина и локалне повјеренике Западног дијела РС, које су чланице Савеза (Шипово, Језеро, Рибник, Оштра Лука, Костајница, Купрес, Приједор, Крупа на Уни, Мркоњић Град, Петровац-Дринић).

Обзиром да Савез представља подстиче и координира међусобну сарадњу, размјену искустава и заједничко дјеловање својих чланица, начелници општина су на јавној  расправи у Мркоњић Граду  изложили своја позитивна мишљења и дали корисне приједлоге на унапређење Стратешког плана развоја општина и градова.

Највише ријечи је било о Увођењу модела вишетипске локалне самоураве, о Преносу имовинско –правних послова  са катастром на јединице локалне самоуправе и растерећењу јединица локалне самоуправе  у погледу  финансирања социјалне заштите, међуопштинским сарадњама као и о другим проблемима које стварају тегобе изразито неразвијеним општинама. 

„Ради се о стратешком плану Развоја Савеза општина и градова РС за период 2011-2015. година. Он је јако важан за Савез и општину које чине Савез градова РС. Овај документ представља заправо извјесне дирекције правца развоја за наредни период, односно представља жеље општина у ком  правцу ће се Савез развијати, односно шта општине  чланице Савеза желе да Савез уради за њих, истакла је госпођа Славица Роквић,  правни савјетник  у Савезу градова и општина РС. 

Према ријечима начелнице општине Оштра Лука Дрене Куриџа, ова општина свој развој види у следећем, „Ми искључиво видимо развој у пољопривреди и туризму, на основу тога што већ имамо одређени  дио засадног материјала, јагодичастог воћа, крушке, јабуке, имамо и добар сточни фонд -откуп млијека,краве музаре, јунади, док у области туризма имамо познату Грмечку кориду, казала је начелница.

Следећа јавна расправа одржаће се 1. децембра 2011. године у Дервенти.  

  • 7.12.2011. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD