Одржана 28. сједница Скупштине општине Мркоњић Град

 Мркоњић Град 23.12.2011. године -одржана је 28. сједница Скупштине општине Мркоњић Град. Дневни ред сједнице садржан је у 15  тачака, уз присуство 22 одборника. 

Одборници Скупштине општине  Мркоњић Град  усвојили су Буџет општине за 2012. годину у износу од 11,170.000 КМ, што је за  14 % више од плана буџета за 2011. годину.

„Оно што је ново и што је започето у Одјељењу за привреду и финансије јесте рад на

Програмском буџетирању за спорт и културу, а то је нешто што нас у будућности припрема на нова усаглашавања законодавства са Европском унијом. У складу са Законом о буџетском систему РС, ми немамо законску обавезу,али ако заживи ова врста програмског буџетирања ће свакако допринијети ефектнијем буџетирању и извршавању буџета за 2012. годину „ рекла је начелница Одјељења за привреду и финансије Жељка Стојичић. 

Одборници Скупштине општине усвојили су Програм капиталних инвестиција општине Мркоњић Град за период 2012 – 2016. године.

Програм је сачињен на бази приједлога инвестиционих пројеката, а предлагали су их грађани, установе, предузећа, невладине организације, мјесне заједнице и општинска управа. Захваљујући Програму капиталних инвестиција општина Мркоњић Град има дефинисане пројекте из разних области (путеви, водоснабдјевање, топлификација, саобраћај, здравство, образовања, спорт, екологија).

„Овај програм предвиђа да се у наредном петогодишњем периоду за 78 усвојених пројеката уложи 18.867.000 КМ средстава.

У 2012. години у капиталне инвестиције биће уложено 2.867.000 КМ. Од тог, у изградњу и асфалтирање путева и улица 1.664.000 КМ, у рјешавање снабдјевања водом 350.000 КМ. У инфраструктуру из области културе 50.000, образовања 30.000 КМ, здравства (реконструкција Дома здравља) 473.000 КМ и спорта 100.000 КМ.  Док ће у реконструкцију друштвених домова биће уложено 120.000 КМ, а  за припрему изградње Пословне зоне на локацији Подбрдо 100.000 КМ „истакао је секретар Координационог тима за израду ПКИ Дамир Сладојевић.

Одборници скупштине једногласно су усвојили и Приједлог Одлуке о усвајању Студије хидрографије и хидрографских карактеристика подручја и појединих  водотока са назнаком могућих ријешења у општини Мркоњић Град коју су представили проф. др. Чедомир Црногорац на Природно математичком факултету у Бања Луци и Горазд Мишић из Словеније.

„Највећа предност ове Студије је што смо јасно указали на могуће правце и мјере које треба предузети у заштити једног битног сегмента животне средине а то је хидросферни комплекс. Мислим да, сам приступ и својим питањима су данас показали одборници скупштине који указују на велику заинтересованост за ову Студију.

 Надам се да ће овакву заинтересованост подијелити и  цјелокупна популација Мркоњић Града и да ће једна оваква Студија допринијети  много бољим условима и начину живота, а тиме ће се смањити страх од могућих зараза, коришћења прљаве воде и побољшати рибљи фонд, а уједно и промовисати једну туристичку вриједност, јер данас здрава вода јесте чиста вода.“ рекао је проф. др Чедомир Црногорац.

Одборници су усвојили Приједлог Одлуке о грађевинском  земљишту,Приједлог Одлуке о комуналној накнади, Приједлог Програма рада Скупштине општине Мркоњић Град за 2012. годину, те пет Приједлога Рјешења,  Рјешење о разрјешавању директора ЈУ „МГ Спорт“ Мркоњић Град, Рјешење о разрјешавању директора ЈУ Културни центар „Петар Кочић“ Мркоњић Град……и друго.

  • 24.12.2011. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD