Скромно одржан VIII „Аранђеловдански вашар“

У Мркоњић Граду данас је одржан Осми сајам пољопривредних производа "Аранђеловдански вашар", на којем су своје производе представила локална удружења жена, те произвођачи ракије и меда.

У оквиру " Аранђеловданског вашара" организовани су 15. Фестивал домаће ракије, 14. Етно-фестивал "Јабука" и 14. Дани меда.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић, која је свечано отворила манифестацију, рекла је  да је ове године "Аранђеловдански вашар" много скромнији и по броју учесника и по броју посјетилаца због епидемије вируса корона.

"Ми смо навикли да има много више људи и да нам дођу излагачи из Србије и Словеније, због чега ова прича и има међународни карактер. Важно је да не прекидамо континуитет и да чувамо традицију, а, вјерујем, да ће сљедеће године бити масовније", истакла је Аничићева.

Изложене су разне врсте ракија и домаће хране које су посјетиоци имали прилику да пробају, као и меда и различитих занатских производа.

Гојко Јовић из Мркоњић Града освојио је прву награду за шљивовицу, а квалитет ракије су оцијенили професор са Универзитета у Београду Нинослав Никићевић и професор из Сарајева Нермина Спахо.

Јовић је рекао да је његова ракија увијек међу најбољима и да производи ракију због љековитих разлога.

"Ракија се не пече ради опијања, него ради увесељавања и љековитих својстава. Треба је квалитетно производити по прописима, онако како технолози препоручују", нагласио је Јовић.

Предсједник Удружења жена "Бараћанке" Марија Дакић рекла је да је Удружење недавно формирано и да имају 10 чланица.

"Данас смо изложиле домаћи хљеб, ракију, ликере, као и разно воће. Планирамо да се бавимо туризмом како бисмо побољшале статус нашег бараћког краја", навела је Дакићева.

Организатор манифестације је Агенција за привредни развој, а покровитељ општина Мркоњић Град.

  • 20.11.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD