III Етно и гастро манифестација „ Подрашничко прело“

У просторијама Културног центра „Петар Кочић“ у Мркоњић Граду данас је традиционално  одржана трећа етно и гастро манифестација „ Подрашничко прело“ по НВО  пројекту на тему „Пита савијача“ у организацији Удружења жена „Наша жена“ из Подрашнице.

Манифестацију је отворила начелница општине Дивна Аничић, која је додала да је ове године манифестација организована доста скромније због ситуације изазване пандемијом вируса COVID 19, и због таквих услова смо је прилагодили овдје у галерији Културног центра.  Манифестацију „Подрашничко прело“ организује Удружење жена „Наша жена“ из Подрашнице ,  уз вјерну подршку и пратњу осталих Удружења жена са подручја наше локалне заједнице.

„ Овогодишња манифестација посвећена је избору најљепше и најукусније пите. Захваљујем  се  свим удружењима на труду и ангажману који улажу у очувању наше гастро традиције“, истакла је Аничићева.

Слободан Ћоћкало предсједник Клуба „Умјетничких душа“ је рекао да је  „III Подрашничко прело“  фестивал посвећен храни и етно наслеђу. Основни циљеви су да се сачува и валоризује рад жена на селу.

 „ Циљ је да се сачува богато гастро и етно наслеђе које је још  увијек добро сачувано на селу, тако да је ово данашње дружење омаж чувеној мркоњићкој пити  која је постала препознатљива“, а данас ћемо и видјети чија је пита најукуснија нагласио је Ћоћкало.

Борјана Јанковић предсједница Удружења жена „ Наша жена“  Подрашница је рекла да се сваке године окупљају  сва Удружења жена  поводом дана жена на селу и тако се  дружимо и посјећујемо и на таквим  манифестацијама  размјењујемо мишљења о храни,рецептима, и о значајним пројектима, а све у циљу квалитетних  туристичких понуда наших простора. Традиционални начин производње хране желимо да представимо данашњим младим генерацијама и укажемо како се то некад живјело , радило а и спремало. С поносом могу рећи да ово Удружење „Наша жена“ из Подрашнице траје већ 18 пуних година, и због тог сам јако срећна.

 Марија Дакић предсједница новооснованог  Удружења жена  „ Бараћанке“ из Бараћа је рекла да јој је велика жеља била да оснује удружење жена са бараћког краја. Данас се ово удружење представило са питом кајмакушом која је освојила 2 мјесто. У наредном периоду  удружење ће подржати све гастро , етно и туристичке манифестације везане за Мркоњићку општину.

Дара Милекић предсједница  Хуманитарног Удружења жена Мркоњић Град  је навела да увијек учествују у гастро и етно а и културним манифестацијама.

„ Наше  Удружење је освојило прво мјесто на данашњем „ Подрашничком прелу“ на којем смо представили питу - тиквапиту  и много се захваљујем  руководству општине Мркоњић Град и  вриједним женама осталих удружења који су данас заједно са нама учествовале на овој манифестацији. Хвала много организаторима Удружењу жена „Наша жена „ из Подрашнице које су се потрудиле да и у овим тешким временима током вируса не гасе своју традицију дугу 18 година“, изјавила је Милекић.

 

 

  

  • 3.12.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD