Акциони план зелене и плаве инфраструктуре за Мркоњић Град је успјешно завршен

Општина  Мркоњић Град  заједно са ЕНВИРОС  с.р.о. из Прага  Чешка Република у сарадњи са локалним компанијама, Гријањеинвест д.о.о. Пале и WалдПројект д.о.о. Босанска Kрупа је припремила Акциони план са фокусом на развој зелене и плаве инфраструктуре који спроводи УНДП у Европи и Централној Азији, из средстава Министарства вањских послова Чешке Републике.

План  назван „Акциони план за одрживо инвестирање у животну средину“ или СЕИАП у општини Мркоњић Град,  практичан је и спроводив стратешки документ који  ће се користити као водич за општинске актере у побољшању еколошких и енергетских перформанси. Рад на СЕИАП-у у општини Мркоњић Град успјешно је завршен на вријеме, без обзира на околности и ограничења пандемије COVID - 19. Завршни вебинар организован за општинске заинтересоване стране је веома добро примљен.

Главни фокус ових пројеката је у кључним критичним секторима који захтевају пажњу као што су управљање отпадом и отпадним водама, квалитет ваздуха, енергетска ефикасност, модернизација и санација постојеће општинске депоније, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, даљинске топлане на обновљиве изворе енергије, енергетска побољшања постојећих зграда, програми биодиверзитета итд.

Израђеним планом очекује се да ће општина Мркоњић Град привући потенцијалне инвеститоре и донаторе који би могли помоћи општини у финансирању зелених и плавих пројеката како би ова локална заједница  постала боље мјесто за живот свих грађана и посјетилаца. Такође ће помоћи општини у постизању циљева одрживог развоја Уједињених нација, посебно СДГ 5, СДГ 6, СДГ 7, СДГ 8, СДГ 13 и СДГ 16.

За више детаља контактирајте УНДП, ЕНВИРОС, с.р.о. или општину Мркоњић Град.

  • 23.12.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD