Потписан Меморандум о заштите изворишта ријеке Сане

Општина Мркоњић Град потписала је Меморандум о разумјевању на активностима о заштите изворишта ријеке Сане, а истовремено је и  носилац пројекта „Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе“ којим је, између осталог, предвиђена и заштита изворишта ријеке Сане.

Наведени пројекат дио је Развојне стратегије општине Мркоњић Град, а финансиран је највећим дијелом средстава  Европске Уније достпуним кроз програм EU4Business. Будуће заштићено подручје ће се простирати на подручју које територијално припада двјема локалним заједницама општинама Мркоњић Град и  Рибник.

Циљ ове сарадње је очување и заштита изворишта и горњег тока ријеке Сане, кроз размјену информација и реализацију заједничких активности у области заштите животне средине и одрживог развоја на подручју општина Мркоњић Град и Рибник. 

Овај Меморандум о разумијевању су прихватитли и потписали представници сљедећих институција и организација цивилног друштва: 
- Општина Мркоњић Град
- Општина Рибник
- Јавно предузеће шумарства „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац, 
- Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС

- Удружење грађана Green Ways, Мркоњић Град

- Удружења грађана Центар за животну средину, Бања Лука

Потписивањем Меморандума учињен је први и вјероватно најважнији корак у процесу добијања правног статуса заштићеног подручја на изворишту ријеке Сане. Предмет заштите су извори ријеке Сане, доњи ток ријеке Коране и пећина Мрачај који заједно представљају невјероватно згуснут, сложен и многострук систем слатководних станишта у којем се сусрећу сва три типа изворишта. 

 

 

 

 

 

 

  • 31.12.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD