МРКОЊИЋКА ОПШТИНА ЗА СТИПЕНДИЈЕ ОБЕЗБЈЕДИЛА 320 ХИЉАДА МАРАКА

СТИПЕНДИЈЕ ЗА 252 СТУДЕНТА ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА

Општина Мркоњић Град у текућој школској години на високошколским установама стипендираће 252 студента. За стипендирање студената у буџету је обезбјеђено 320 хиљада марака, што је три одсто од укупног буџета.

Начелник општине Дивна Аничић је истакла да се ова локална заједница налази се на трећем мјесту у Босни и Херцеговини по издвајањима из буџета и броју студената које стипендира. Наиме, у протекле четири општина је обезбједила стипендију за  око хиљаду студената.

- По истраживањима Центра цивилних инцијатива наша општина се налази у самом врху у БиХ по бризи о школовању младих и стручних кадрова.  Наше опредјељење је улагање у образоване кадрове што је дугорочно најисплативија инвестиција. Општина обезбјеђује стипендије за све студенте који редовно упишу годину студија на државним високошколским установама и студенте на приватним факултетима који имају просјек оцјене девет и више. У једном школском циклусу студенти добију десет стипендија и оно што је важно стипедније се редовно исплаћују- рекла је Аничићева и додала да ова локална заједница настоји да обезбједити да по завршетку студирања што већи број студената добије запослење у Мркоњић Граду.

Висина мјесечне стипендије је 120, односно 150 марака за студенте из породица погинулих бораца. Студентима који студирају дефицитарна занимања, машинство, физику и математику стипеднија износи 180 марака.

Ена Козић је студент друге године на Правном факултету у Бањалуци и задовољна је што је остварила право на стипендију.

- Примам стипендију друго години и то ми је од велике помоћи. Стипендија за мене дјелује стимулативно, јер је то потврда да неко у општини води рачуна о школовању младих кадрова- рекла је Козићева.

Слично прича и студент друге године журналистике Јована Кљајић, која је остварила први пут право на стипенију.

- За похвалу је што је општина обезбједила стипендије за оволики број студената. Стипендија ће ми помoћи на неки начин да растеретим родитеље трошка за моје студирање - рекла је Кљајићева.
 
 

  • 30.1.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD