Изложба „ АЗБУКОСЛОВЉЕ“

 У галерији Културног центра „Петар Кочић“ данас је отворена самостална изложба Слободана Ћоћкала под називом „АЗБУКОСЛОВЉЕ“,у оквиру које су представљене старе српске рукописне књиге и буквари. Ријеч је о изложби образовног карактера.

Изложбу је отвори начелник општине Мркоњић Град  Драган Вођевић.

Начелник Вођевић рекао је да је изложба организована поводом 4. фебруара - Дана општине.

"Изложба говори о историји азбуке на нашим просторима, треба да користимо наш језик и нашу азбуку јер само тако ћемо сачувати и српски идентитет на овим просторима", нагласио је Вођевић.

Ћоћкало, који је радник Културног центра "Петар Кочић", рекао је да изложба има образовни карактер, те да је на 40 паноа покушао да исприча причу о српским рукописним књигама од деветог до 18. вијека и о српским букварима од 16. до 21. вијека.

"На овим паноима налазе се најрепрезентативнији буквари који су били и најдуже у оптицају. Мене је највише интересовала љепота графема и украшавање рукописних књига", навео је Ћоћкало.

Изложба "Азбукословље" отворена је поводом 4. фебруара - Дана општине Мркоњић Град, који је установљен као знак сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

Изложба је приређена и поводом 121 године од рада локалног Српског црквеног пјевачког друштва "Николајевић" и 96 година од када је ова општина добила службено име Мркоњић Град.

Грађани Мркоњић Града имају  могућност да ову поставку гледају наредних мјесец дана.

  • 2.2.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD