Обиљежавање Дана општине

У Мркоњић Граду данас ће бити обиљежен Дан општине, који је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, становници овог града вратили на своја огњишта.

Тим поводом, у 10.00 часова биће служен парастос за погинуле борце у Храму Светог Саве, а потом ће код спомен-обиљежја масовне гробнице бити положени вијенци и цвијеће.

Ове године, због епидемиолошких мјера, неће бити одржана свечана академија, која је традиционално организована у Културном центру "Петар Кочић", а и остале манифестације прилагођене су епидемиолошким мјерама.

Поводом Дана општине Мркоњић Град раније је у Културном центру "Петар Кочић" отворена самостална изложба Слободана Ћоћкала под називом "Азбукословље", у оквиру које су на 40 паноа представљени стари српски буквари и рукописне књиге.

Синоћ су у спортској дворани проглашени најбољи спортисти и спортски колективи у 2020. години, као и побједници градског турнира у малом фудбалу.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду 1996. године и у њој је пронађено 181 тијело. Обдукција је показала да су сви мучени и убијени на звјерски начин.

На подручју општине Мркоњић Град  током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Иако се зна ко су починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.

  • 4.2.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD