Изложба рукотворина "Змијањска покрстица"

Коло српских сестара "Блага Марија" из Ораховљана, организовало је седму традиционалну изложбу рукотворина "Змијањска покрстица", на којој су предстваљне рукотворине са препознатљивим змијањским везом.

Идејни творац изложбе Слободан Ћоћкало рекао је да је манифестација настала као омаж змијањском везу и да је њен циљ очување аутентичних предмета овога краја. 

„Овогодишња  тема везана је за змијањски вез на мушким гаћама односно мушким  хлачама које су специфичне по детељу  који се налази на доњем дијели ногавице“, навео је Ћоћкало.

Начелник општине Мркоњић Град  Драган Вођевић је честитао чланицама  Удружења „Блага Марија“ на овако дивно организованој манифестацији.

„Посебно ме радује велики број дјеце која  су укључена у рад са својим родитељима у одржавању своје традиције, јер на млађим покољењима ова манифестација, али и све друге ће засијати у правом смислу“, рекао је Вођевић.

Зорица Мачкић, чланица кола српских сестара „Блага Марија“ је рекла да се њихово удружење првенствено бави хуманитарним радом и очувањем традиције.

На изложби, која је одржана синоћ у Ораховљанима поводом празника Светог Трифуна, своје радове су представила и друга удружења жена из Мркоњић Град и Рибника.

 

 

 

  • 15.2.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD