Почели радови на чишћењу ријеке Коране у Пецкој

У Мјесној заједници Пецка, данас су почели радови на уређењу обале ријеке Коране,који се реализују у склопу пројекта "Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе“.

Уређује се корито и обала Коране, од школе у Пецкој до ушћа у ријеку Сану и трасира се пјешачка стаза у доњем току ријеке Коране (Доња Пецка) до ушћа у ријеку Сану, те ће се чистити корито од муља и разног отпада, као и сјечење шибља и ниског растиња.

Извођач радова је локално предузеће „Мркоњићпутеви“ доо, а вриједност пројекта износи око 23.982 КМ.

Реализацијом овог пројекта ће се развити нова еко-туристичка и outdoor дестинације дуж руте Via Dinarica која ће повећати конкурентност локалног туризма уз креирање нових туристичких пакета и њихов маркетинг на међународном плану.

Пројектом ће бити  поред уређења кањона Коране,обухваћена валоризација крајолика уз развијање инфраструктуре мањих размјера на три микро локације  (уређење кањона Коране, пењалиште Пецка и интерактивно игралиште у селу Пецка) и GPS мапирање  бициклистичких и пјешачких  стаза с циљем повезивања функционалног туристичког садржаја и доживљаја у природи.

Због неприступачнсости терена планира се ангажовање одређеног броја радника који ће ручно чистити обале и корито ријеке, а само на неким дијеловима ће се вршити машинско чишћење муља и смећа из корита Коране, рекао је Борислав Марић, који је задужен за контролу радова испред пројекта.

Пројекат „Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе“ проводи се у оквиру ширег пројекта Европске уније EU4Business  у Босни и Херцеговини и финансира га Европска унија у износу од 192.000 еура, док укупна вриједност пројекта износи више од 240.000 еура. Пројекат се имплементира на подручју општина Мркоњић Град, Шипово и Рибник.

Пројекат Европске уније EU4Business  потиче развој подузетништва, извозно оријентираних сектора, туризма и пољопривреде, као и рурални развој, с циљем јачања економије БиХ. Пројекат вриједан 16,1 милиона еура заједнички проводе GIZ, ILO и UNDP од априла 2018. до марта 2022. године, а финансирају га Европска унија са 15 милиона еура и Савезна Република Њемачка са 1,1 милиона еура. EU4Business је дио Програма локалне самоуправе и економског развоја у БиХ, који подржава влада СР Њемачке. За више информација о EU4Business  пројекту посјетите: www.eu4business.ba   

 

 

  • 19.2.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD