Становници Мркоњић Града обиљежили 4. фебруар

03-04.Фебруар –Мркоњић Град

Становници општине Мркоњић Град обиљежили су Дан  општине

 4. фебруар и шеснаесту годишњицу повратка становништва  из избјеглишта.  Дан општине установљен  је у знак сјећања  на 4. фебруар 1996. године, када су се Мркоњићани вратили на своја огњишта.

У капели Светог апостола Марка на православном гробљу служен је парастос у знак сјећања на страдале  у протеклом рату и  на жртве које су  пронађене  4. фебруара 1996. године, положено је цвијеће на спомен обиљежје масовне гробнице на православном гробљу и на централно спомен обиљежје погинулим борцима на Тргу српске војске.

03. фебруара у Позоришној сали Дома културе одржана је свечана академија, на којој је начелница општине Дивна Аничић, одржала пригодну бесједу и посјетила присутне на период од прије 16 година.

  „ Немогуће је  не присјетитити се 04. фебруара 1996. године и свега што је предходило том дану.  Не присјетити се Дана повратка значило би заборављати своју историју и не сјећати се жртава.

Не постоји ниједан град  који је за тако кратко  вријеме окупације од четири мјесеца изгубио тако много, за кратко вријеме се у црно завило толико породица. Не постоји ни један град који је за тако кратко вријеме изгубио своје богатство, школе, куће, државна предузећа, имовину. Много је неправде нанијето  требало је све поднијети, пљачку, породичне трагедије које су се дешавале“ рекла је Аничићева.

На свечаној академији Скупштина општине додијелила је похвале, повеље, захвалнице –(општинска признања) заслужним појединцима, установама и удружењима.

Повељу заслужног грађанина добио је директор „Хидроелектране Бочац“ –Недељко Кесић, и инжењер Младен Арежина.

Постхумно награђени су и др Светозар Радуловић и Тихомир Милановић. Похвалу општине Мркоњић Град добили су Фабрика обуће „Бема“ д.о.о Бања Лука и публициста из Бања Луке Раде Удовичић.

Захвалницу Општине добили су просветни радници: Јока Радак, Душанка Цвијић, Перо Арсенић, Љиљана Шарац, Бранко Грујичић, Жилник Мартин, сувласник фабрике обуће „Бема“, Фугина Бењамин, сувласник „Беме“, Даниловић Зоран-фотограф, свештеник Живојин Милановић, привредник Ђуро Галић, пољопривредници Драгољуб Видарић и Милорад Цвијић, те Михаљчић Стево, члан Удружења Мркоњићања у Београду.  Међу бројним гостима и званицама на академији су присуствовали и министри из Владе РС министар финансија Зоран Тегелтија, министар просвјете и културе Антон Касиповић, те министарка породице, омладине и спорта Нада Тешановић. На академији су наступили чланови хора „Бањалучанке“ из Бања Луке, Гудачки квартет академије музичке умјетности, и глумци Градског позоришта Мркоњић Град.  

  • 6.2.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD