„Нека блиста Пецка чиста!“

Волонтерска акција под називом „Нека блиста Пецка чиста!“ коју организује „Eco Hub Мркоњић Град (којим управља локална организација Green Ways), као допринос значајном пројекту успостављања одрживог развоја села, одржаће се у суботу, 27. марта 2021. године од 10:00 часова и трајаће током цијелог дана. 

Заједно са волонтерима и мјештанима прошетаће се  уздуж и попријеко кроз село и покупити отпад са дивљих депонија које су настале усљед непостојања организованог одвоза комуналног отпада из села.

Комунално предузеће Парк из Мркоњић Града ће након акције чишћења све што се скупи одвести на санитарну депонију, а потом у селу поставити контејнере који ће се празнити два пута мјесечно. Тако ће бити ријешен проблем континуираног одвоза комуналног отпада којег до сад није било.

Развој Пецке као нове екотуристичке дестинације је стратешки пројекат општине Мркоњић Град па је току реализација бројних активности које воде ка одрживом развоју овог села. У селу Пецка извире ријека Сана која ће ове године бити проглашена спомеником природе и заштићеним подручјем. Општина Мркоњић Град је са општинама Шипово  и  Рибник, на основу потписаног Меморандума о разумијевању, кандидовала дестинацију  Мркоњић Град - Рибник - Шипово за награду „Зелена  дестинација“. Тренутно се прикупљаја  релевантна  документација  према  процедурама  GDS  -  Green  Destinations  Standard. Ово је прва таква иницијатива у цијелој БиХ.

 Уз то, ове године се у селу Пецка оснажује туристичка инфраструктура - од нових мостова, одморишта, игралишта и нових смјерова за пењаче на пењалишту Пецка до значајних улагања у повећање смјештајних капацитета.

Кроз пројекат „Мисли о природи!“, који имплементира Центар за промоцију цивилног друштва (ЦПЦД), уз финансијску подршку Шведске али и уз подршку Комуналног предузећа Парк и организације Green Ways, обезбиједићеме се  за све учеснике рукавице, мајице, кесе за смеће, освјежење и ручак.

С обзиром да су на снази мјере у циљу спрјечавања ширења вируса,број учесника ограничен је на 30, а препоручује се и ношење заштитних маски.

Контакт особа: Боро Марић

065 619 508

boro@greenways.ba

  

  • 25.3.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD