Одговор начелника општине Драгана Вођевића на стална оспоравања и релативизацију ратних злочина на територији општине Мркоњић Град у јесен 1995. године

Обзиром да су ратни злочини над Србима у Мркоњић Граду већ деценијама предмет оспоравања и лицитације од стране одређених појединаца и организација, осјећамо дужност да на такве квазиобјективне тежње одговоримо стварним чињеницама, јер оне су једини начин да се таквим поједницима и таквим организацијама стане на пут, како због релативизације и јавног понижавања жртава, тако и због истине која се мора адекватно и достојанствено његовати. Каква је дрскост помислити на оспоравање злочина у Мркоњић Граду, камоли писати о томе.

У јесен 1995. године, током и након војне операције Јужни потез коју су на територији Републике Српске и општине Мркоњић Град спровеле снаге Хрватске војске и тзв. Хрватског вијећа одбране, уз садејство тзв. Армије Босне и Херцеговине, страдале су 364 особе, од чега 137 цивила и 224 војника Војске Републике Српске и припадника МУП-а.

Од тога броја 181 особа је пронађена у масовној гробници  на православном гробљу у Мркоњић Граду, у којој су откривена тијела 42 цивила, 131 припадника Војске Републике Српске, 3 припадника МУП-а и 5 неидентификованих.

Поред цивилних и војних жртава Мркоњић Град је током и након агресије у потпуности девастиран и опљачкан. Почињена штета на привредним објектима, установама, хотелско-угоститељским објектима, културно-историјским споменицима и домаћинствима износи 679.517.503,32 КМ.

Пошто прича о злочинима није и не смије остати само прича на бројевима, овом приликом вас желимо упутити на литературу Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у којој можете наћи списак и тачан број свих страдалих, као и начине страдања, без обзира да ли се радило о цивилима, војницима, припадницима МУП-а или ратним заробљеницима.

 

НАПОМЕНА:

ЗА ЗЛОЧИНЕ И ПЉАЧКУ У ОПШТИНИ МРКОЊИЋ ГРАД НИКО НИКАДА НИЈЕ ОДГОВАРАО.

 

  • 5.4.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD