ОБУКА ЗА ГЉИВАРЕ НА ТЕМУ“ ОДРЖИВО САКУПЉАЊЕ КОМЕРЦИЈАЛНИХ ВРСТА ГЉИВА“

У организацији Удружења гљивара и љубитеља природе у просторијама општине, одржана је обука  за  гљиваре Мркоњић Града на тему „Одрживо сакупљање комерцијалних врста гљива“.

Обука је организована у сарадњи са њемачком организацијом „GIZ,“швицарском агенцијом за развој „SDC“ и општином Мркоњић Град. Иначе ово је прва пилот обука која ће се наставити и даље током године.

„Обука је организована за све оне који су заинтересовани да науче на који начин и како  правилно сакупљати гљиве у нашем подручју, као и то које су то најквалитетније врсте гљива -како их ми популарно зовемо „комерцијалне“, јер се оне откупљују и имају неку  комерцијалну  вриједност. Циљ није само научити људе да их сакупљају већ да их правилно и продају“, рекао је предсједник Удружења гљивара Борислав Марић.  

На подручју Лисине постоје јако повољни услови за развој гљива, гдје су заступљене све врсте гљива сем екстремно- сјеверних врста и медитеранских. Гљиве су веома богат и разноврстан, али не довољно проучен свијет. Оне представљају значајан извор бјеланчевина, минерала и витамина не само за људе већ и за животиње.  Према ријечима подпредсједника Удружења  Раде Гашића, „Гљиве су јако добра и здрава храна.Не трују нас гљиве, већ нас трује незнање! Свакако да треба добро проучити гљиве и пратити сваки њихов дио када их  детерминишете, односно морате добро гљиву познавати у свим аспектима“.Полазник обуке је и госпођа Јања Пекез која је заинтересована да више научи о гљивама. „Завршила сам курс за љековито биље, тако да желим да упознам и гљиве, како би их могла исправно прикупљати и спремати својој породици“. 

 

  • 27.2.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD