Обиљежен Свјетски дан добровољних давалаца крви

Начелник општине Мркоњић Град  Драган Вођевић је поводом 14. јуна, Свјетског дана добровољних давалаца крви, уприличио пријем за добровољне давалаце крви из Мркоњић Града.

Здравко Милић предсједник Друштва актива добровољних давалаца крви  „ХЕ-Бочац“  је рекао да је од 1987. године добровољни давалац крви, те да је до сада даривао крв 30-40 пута.

„ То је један хумани гест који треба практиковати и упознати ширу јавност о томе да то није ништа страшно, јер ми давањем крви спашавамо нечији живот“, истакао је Милић.

Петар Митрић, секретара Општинске организације Црвеног крст је захвалио начелнику општине који је је уприличио данашњи пријем за добровољне  даваоце крви.

„Наша организација заједно са Друштвом актива добровољних давалаца крви  „ХЕ- Бочац“ броји око 50 редовних давалаца крви. Годишње организујемо двије акције“, навео је Митрић.

Анђела Перић, добровољни давалаца крви је рекла да је свјесна колико је крв значајна за помоћ другим људима.

„ Сви треба да будемо свјесни да се те драгоцјене течности не могу произвести ни на један начин, осим даривањем, односно добровољним давањем“, казала је Перићева.

Свјетски дан добровољних давалаца крви је дан посвећен добровољном давању крви. Обиљежава се 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог Карл Ландшајнер (1868-1943), који је заслужан за откриће крвних група код човјека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Крв и крвни деривати представљају лијек за пацијенте и неопходни су да би неко био излијечен и да би нечији живот био спашен. Добровољно давање крви је најпознатији и најчешћи вид јавног означавања хуманости јер тиме што се да крв, помаже се некоме коме је јако потребна.Суштина свих давања крви је да се скупи довољна количина сигурне крви и да постигнемо да пацијента чека крв, а не да они чекају крв.

  • 14.6.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD