ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АРХИВСКИХ ДОКУМЕНАТА „НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 1991-2011. ГОДИНЕ“

 Понедјељак 19.03.2012. година

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић у Галерији Културног центра у Мркоњић Граду отворио изложбу архивских докумената „Народна Скупштина Републике Српске 1991-2011“.

„Ова изложба је постављена 24.октобра прошле године, на двадесетогодишњицу парламента, одлучили смо да у овој години која је година јубилеја Републике Српске, за 20 година постојања Републике Српске изложба прође читаву Републику. Послије Бањалуке ово је прва изложба  у општини Мркоњић Град" рекао је Радојичић.

Изложба приказује 20 година рада Скупштине  кроз преглед 189 докумената  који су дали правни  и политички  оквир  у коме је успостављена  и функционише РС, а то су (деклерације, резолуције, закони, закључци, записници, укази, фотографије, новински чланци, карте, мапе, пословници и слично.).

Народна скупштина Републике Српске формирана је 24.октобра 1991. године, као резултат прегласавања српских посланика у заједничкој Скупштини  БиХ од муслиманских  и хрватских посланика из редова Хрватске демократске заједнице БиХ  и Странке демократске акције, који су се окренули проглашењу независности Бих без пристанка српског народа и његових легитимних представника у скупштини БиХ.

Одмах по конституисању  Скупштине српског народа у БиХ изабран је Момчило Крајишник, а за потпредсједнике Милован Миловановић и Бранко Симић .

„24. октобар 1991. године јесте један од најважнијих историјских момената и за наше данашње бивствовање на овим просторима. Парламент је након објављивања у октобру 1991. године доносио важне одлуке, као што је одржавање Плебисцита српског народа, 09. и 10.новембра 1991. године, Декларација о проглашењу Републике Српске, доношење Устава као највишег акта Републике Српске који је донесен 28. фебруара 1992 године. Тим Одлукама заокруживана је територија, заокруживан је уставно правни систем, уређење и једноставно речено заокружена је Република Српска“. Изјавио је предсједник  Народне скупштине РС Игор Радојичић У Мркоњић Граду. 

Радојичић је истакао да Српска данас има изграђено уставно правно уређење, економски и образовни систем, многобројне надлежности, и да се бори за очување свог изворног статуса прописаног Дејтоном, у сложеној заједници у БиХ.„Гледамо у будућност планирамо стратешке, људске и материјалне ресурсе за наредни период, развијамо европске капацитете на путу ка европским интеграцијама и полажемо много на нашу међународну комуникацију „ рекао је Радојичић.

На отварању изложбе присуствовали су грађани и многи званичници из културног и политичког живота . 

  • 21.3.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD