Посвета обновљене жупне цркве Светог Филипа и Јакова

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица предводио је посвету и мисно славље обновљене жупне цркве Светог Филипа и Јакова у Мркоњић Граду.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић истакао је да вјерске објекте треба обнављати јер су то мјеста која доносе добро и гдје се народ окупља.

"Општина је учествовала у обнови католичке цркве и драго ми је да присуствујем миси. Драго ми је што се окупио знатан број људи, не само суграђана, него и из околних градова", рекао је Вођевић.

Мркоњићки жупник Дарко Анушић рекао је  да је осам година чекао дан да црква буде обновљена, наглашавајући да је она ту на дику и понос, не само католика, него свих грађана овог града добре воље.

"Прије нешто мање од осам година именован сам овдје за жупника и дошао, да не кажем, на голу земљу. Црква је обновљена захваљујући драгом Богу, добрим људима и институцијама", рекао је Анушић и захвалио свима који су помогли обнову.

Генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић, који је присуствовао  церемонији, рекао је да је ово значајан догађај и да црква од сада ради у пуном опсегу, те да се људи ту могу окупљати.

"Ово је врло важно за Хрвате, али и за читаву заједницу у Мркоњић Граду. Као што је рекао бискуп у својој проповиједи - богомоље могу само окупљати људе и ширити добру ријеч, мир", рекао је Пиличић.

 Мјештанка Марија Врбанац рекла је да је пресрећна и да је важно да жупа функционише.

 Уједно је обиљежено и 200 година од оснивања жупе у Мркоњић Граду.

 

 

  • 19.7.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD