Одржан етно сајам „Чувари традиције и обичаја“

 У Мркоњић Граду одржана је етно манифестација "Чувари традиције и обичаја" с циљем пружања могућности домаћим произвођачима да своје производе презентују на адекватан начин.

Начелник општине Драган Вођевић рекао је  да се овај догађај први пут организује и да су овдашњи произвођачи излагали домаћа јела, мед, сир, пиво, ракију, производе из пластеничке производње, рукотворине и ковачки занати.

Произвођач ракије из локалног Удружења "МГ Савка" Гојко Јовић истакао је да Мркоњић Град има препознатљиву ракију која увијек на сајмовима добија високе златне медаље.

"Код прављења ракије важно је да се користи зрело воће, да се правилно укоми и пече по прописима и битно је да ракија неко вријеме одлежи у бурету", навео је Јовић.

Хуманитарно удржења жена је својим суграђанима приказало традиционална јела мркоњићког краја као што су хељдина и кукурузна љевуша, пите разних врста, као и штрудле, обланде, шапе и друге колачи.

"Припремамо здраву храну и на тај начин се трудимо да задржимо обичаје и традицију" , каже предсједница Удружења Дара Милекић.

Чланице Удржења "Наша жена" из Подрашнице су на изложбу донијеле квалитетан сир који се прави по рецептури старијих генерација.

Владимир Јовановић је на синоћњем сајму промовисао своје производе од дрвета, иконе и разне сувенире.

"Дуго то радим, до сада сам направио 112 икона и потребно ми је око мјесец дана да једну завршим. Иконе правим у дрвету и не користим никакве боје", додао је Јовановић.

Међу излагачима је био Милорад Сладојевић Ђели надалеко познати мркоњићки ковач и косац.

"Ми смо били препознатљиви по ковачком занату, по косама `варцаркама`, а сада се нас неколико труди да не падне у заборав наш занат", говори Сладојевић, који је иначе овјенчан бројним медаљама са такмичења у ручном кошењу траве.

Посјетиоци су имали прилику да разговарају са произвођачима, да пробају изложене производе, а сву ту етно причу пратила је музика и игра културно-умјетничког друштва.

Етно манифестацијом "Чувари традиције и обичаја" почело је обиљежавање крсне славе општине Мркоњић Град - Светог пророка Илије и Дана 11. лаке мркоњићке пјешадијске бригаде.

  • 1.8.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD