Прослављена крсна слава општине Свети пророк Илија

У Мркоњић Граду синоћ је обављен славски обред поводом крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Свечаности на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића присуствовали су предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић, генерали Радован Илић и Момир Зец, народни посланици, начелници и представници сусједних општина.

Тегелтија је у обраћању својим суграђанима рекао да су се први пут прије 15 година заједно окупили на тргу да прославе славу града и радост празника.

"Начелници се мијењају, али остаје овај град и са њим мора да остане ова слава као дио наше традиције", истакао је Тегелтија.

Честитавши Дан 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде, Тегелтија је навео да су се припадници бригаде 1992. године окупили са једним циљем - да заштите овај град, своје породице и дјецу.

"Тада је то било јако важно, а и данас је важно да заштитимо овај град и сваки град у Републици Српској, само овај пут не оружјем, овај мудром политиком и окупљени сви у Српској око тога", додао је Тегелтија.

Некадашњи командант ове бригаде Радован Илић рекао је да је најважније да сви буду јединствени, чувају традицију 11. лаке пјешадијске бригаде и успомену на погинуле борце.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је прије почетка славља да ће протеклу годину сви памтити по пандемији вируса корона и посљедицама које је донијела читавом свијету.

"Битно је да је наш град наставио да живи и да су сачувана многобројна радна мјеста, а реализован је и велики број инфраструктурних пројеката. Недавно смо отворили нови стадион, урадили смо реконструкцију значајних објеката, а у току је и уређење зграде средњошколског центра", навео је Вођевић.

Он је додао да су покренули иницијативу за изградњу зграде за младе брачне парове и градског базена са пратећим објектима.

"Појавили су се инвеститори који су заинтерсовани за изградњу фабрика у пословој зони Кула-Рудићи и све ћемо учинити да тога дође", рекао је Вођевић.

Након славског обреда и ломљења славског колача, Мркоњићани су славље наставили уз наступ пјевача Николе Роквића.

Обиљежавање крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде почело је  изложбом слика "Мали формат" аутора Жељка Вученовића, илинданском смотром фолклора и етно-сајмом "Чувари традиције и обичаја".

Данас  ће у 11.00 часова бити служен парастос у Храму Светог Саве за све страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, након чега ће бројне делегације положити вијенце на спомен-обиљежје масовне гробнице у православном гробљу и на централно спомен-обиљежје на Тргу српске војске.

 

 

  • 2.8.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD