Крсна слава Кола српских сестара „Блага Марија“

Чланице Кола српских сестара "Блага Марија" прославиле су своју крсну славу - Благу Марију. У Цркви Светог апостола и јеванђелисте Марка у Ораховљанима, служена је света литургија, након чега је послужена богата трпеза.

Прослави су присуствовали начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић са сарадницима, мати Злата са Авале, као и  чланице Кола срспких сестара и удружења жена из Мркоњић Града и мјештани парохије чађавичко- ораховљанске.

Предсједница Кола српских сестара "Блага Марија" Божана Максимовић рекла је да је циљ удружења очување традиције и помоћ угроженим и незбринутим лицима у њиховој парохији.

Максимовићева се захвалила се подржци општине за активности и пројекте које спроводе у парохији.

Удружење је основано 2012. године и има 22 чланица

Празник Блага Марија, Српска православна црква слави у спомен на Марију Магдалену. По народном веровању, била је сестра Илије Громовника и веома је поштована у Срба, нарочито међу женама.

Празнује 22. јула по Старојулинанском календару (4. августа по грађанском Грегоријанском календару). Спада у непокретне празнике и иако нема "црвено слово" у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку домаћице ништа не раде у кући, нити у пољу.

 

  • 4.8.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD