ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА ЗА МЛАДЕ „ОСНАЖИВАЊЕ МЛАДИХ НА СЕЛУ ПУТЕМ ЕДУКАЦИЈЕ И РОДНЕ СЕНЗИБИЛИЗАЦИЈЕ“

Мркоњић Град (30.03.2012-01.04.2012 ) Mинистарство породице,омладине и спорта РС, уз финансијску подршку програма ФИГАП-а , спровело је реализацију другог дијела програма „Оснаживање младих на селу путем едукације и родне сензибилизације“ који се проводи у 5 општина Републике Српске, међу којима је и општина Мркоњић Град.

Овим програмом су обухваћени млади од 18 до 30 година, и програм је спроведен  у два дијела.  Први дио обухвата спровођење истраживања о положају и потребама младих   у руралним срединама које је завршено и чији су резултати представљени још прошле године. Највећи проблем међу младима на селу представља незапосленост и недовољне едукације  за бављење пољопривредном производњом.

На основу анализе и добијених резултата организоване су едукације које су спроведене у општини Мркоњић Град,  а односе се на  могућност (само) запослења и родну сензибилизацију.
„Овај  програм је подразумијевао Истраживање са циљем испитивања ставова младих по питању  запошљавања и самозапошљавања, насиља, родних норми, односа у породици, социјалног  статуса, слободног  времена, живота на селу, здравља, образовања, мобилности и визије у будућности, како би се добила стварна слика о животу, потребама и положају младих првенствено у руралним срединама истакла је ссс. сарадница за младе у општини Мркоњић Град Ђурђица Шолак.

Свјетлана Лекић из мјеста Тријебово о потребама младих на селу је рекла „ Има могућности  да млади  на селу  започну и неки свој мали бизнис, али им је свакако потребна брига друштва.

 Едукације  су водили   представници  Перпетум Мобиле –Центра за развој младих и заједнице из Бања Луке, представници  Агенције за пружање стручних  услуга у пољопривреди, који ће  представили  постојеће подстицаје за младе, као и представници Гендер центра, Општине Мркоњић Град  и Министарства породице, омладине и спорта у Влади РС. 

  • 3.4.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD