ПОЗИВ ГЕНДЕР ЦЕНТРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 Гендер центар Владе Републике Српске у сарадњи са Агенцијом за информационо друштво Републике Српске позива факултете у техничким, технолошким и ИКТ областима, као и факултете који имају смјерове у наведеним областима, као и истраживачке центре, те ИКТ компаније на учешће и допринос у обиљежавању „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) – Girls Day in ICT! 2012“,  који се и ове године обиљежава на иницијативу и у организацији Гендер центра Владе Републике Српске и Агенције за информационо друштво Републике Српске. Овај веома значајан дан по први пут је у Републици Српској обиљежен 2011. године.

 
Циљ обиљежавања: Подстицање дјевојчица, дјевојака и жена ради повећања њихове видљивости, интересовања и учешћа у образовању, као и професионалним каријерама у иновацијама, техничким, технолошким и ИКТ областима.
 
О „Међународни дану дјевојчица у ИКТ-у“:  Овај дан  је установљен на нивоу Уједињених нација и обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у априлу мјесецу у циљу промовисања родне равноправности, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у информационо - комуникационим технологијама (ИКТ). Ове године тај дан је 26. април. На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена. Током школовања дјевојчице постижу видно боље резулатате од дјечака, а свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа радије одлучују за неке друге професије.  У седмици када се обиљежава овај дан у цијелом свијету основне и средње школе организују посјете школске дјеце и омладине институцијама, установама, компанијама, факултетима и истраживачким центрима у областима ИКТ-а.
 
Молимо факултете, истраживачке центре и ИКТ компаније да подрже обиљежавање „26. априла - Међународног дана дјевојчица у ИКТ-у“ у Републици Српској, те да у складу са својим могућностима у периоду од 23-28.04. 2011. године, када се обиљежава овај веома значајан дан, организују „Дане отворених врата“. 
 
„Дани отворених врата“ подразумијевају организацију обиласка факултета, истраживачког центра или ИКТ компаније или предавања/радионице прилагођеног дјевојкама из основних и средњих школа, како би им се приближиле и промовисале предности студирања, усавршавања и рада у ИКТ области, те како би се оне охрабриле и заинтересовале за професије у ИКТ области.
 
Циљ организовања „Дана отворених врата“ је повећање интересовања и учешћа дјевојака и дјевојчица за професије у области ИКТ-а, како би се демистификовала занимања из области ИКТ-а као „типично мушка“  и приближила дјевојкама и дјевојчицама.
 
С тим у вези, молимо факултете, истраживачке центре и ИКТ компаније да нас до понедјељка 09. 04. 2012. године обавијесте уколико су заинтересовани да учествују у обиљежавању „26.априла – Међународног дана дјевојчица у ИКТ-у“, те да нам доставе опис и термин планираних активности, како бисмо направили "Календар активности свих факултета, истраживачких центара и ИКТ компанија из области ИКТ-а", те како бисмо могли тај календар прослиједити свим основним и средњим школама и медијима у Републици Српској.
 
За пријаве факултета, те приједлоге и евентуална питања око организације поменутих догађаја, контакт особа је мр Дијана Тепшић, портпаролка. Телефон:             051/247-589      , факс: 051/247-590, е-маил: d.tepsic@gc.vladars.net
 
Позив можете преузети овдје

  • 11.4.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD