Промовисан филм „ Звуци чекића једног ковача“

Промовисан филм „ Звуци чекића једног ковача“

У Мркоњић Граду је промовисан документарни филм "Звуци чекића једног ковача", који говори о очувању старих заната, а настао је у сарадњи општине и Удружења грађана "Срце Пегаза" из Бањалуке.

Начелник општине Драган Вођевић рекао је да је филм вриједна документација која ће остати уписана у историји града и служити као едукативни материјал за будуће генерације.

"Циљ пројекта је да од заборава сачувамо ковачки занат, који је изузетно тежак и један од најстаријих код нас, те да покољењима која долазе и данашњим генерацијама укажемо на његову вриједност", изјавио је Вођевић.

Потпредсједник Удружења грађана "Срце Пегаза" Биљана Радуловић објаснила је да им је циљ да се што већи број дјеце упозна са старим занатима, односно о томе како се прије живјело.

Радуловићева је навела да је дјеци указано на то колико се материјала уложи у прављење једне косе и колико је раднику времена потребно да је направи.

Снимање филма подразумијевало је и дружење са дјецом, као и посјету културно-историјским знаменитостима и ковачким радњама овог града.

"Циљ је био да дјеца упознају културно-историјску баштину и виде колико је то некада био тежак посао, а како сада лакше долазе до својих циљева. Желимо да што више код њих пробудимо свијест о квалитету живљења који смо некада имали и да оваквим примјерима избјегнемо агресију која се јавља код дјеце гледањем разних видео-клипова", рекла је Радуловићева.

Филм можете погледати кликом овдје.

  • 15.9.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD