Одржана 72. сједница Предсједништва Савеза општина и градова

Начелник општине Драган Вођевић присуствовао је  72. сједнице Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске која је одржана 6.октобра 2021.године у Бијељини.
На сједници је, између осталог, акценат стављен на начин финансирања и управљања јединицама локалне самоуправе.
Учесници сједнице поручили су да је за развој неразвијених општина неопходно пратити пронаталитетне и демографске политике и додали да је значајно наставити међународну сарадњу.


„Битна ствар коју смо данас завршили јесте давање сагласности на Меморандум о сарадњи између Савеза општина и градова и Асоцијације локалних власти државе Израел“, закључио је предсједник Савеза општина и градова Љубиша Ћосић.
Градоначелници и начелници градова и општина Републике Српске добили су упутства ревизорске службе за управљање имовином у јединицама локалне самоуправе.

Изнесена је и банкарска инцијатива о задужењима локалних јединица и разговарано је о начину проширења буџетског оквира у случајевима када нема довољно новца за изградњу инфраструктурних пројеката, док је посебан проблем неразвијених општина утврђивање међуентитеских граница.


„Нажалост, комисије оба ентитета нису засиједале по том питању. Ми се надамо да ћемо до тога брзо доћи у реализацији и кроз саму координацију Савеза општина и градова, јер смо ми баш мала општина. Језеро је у судским процесима за накнаде за воде за потопљено земљиште које општина Јајце у федералном дијелу дуги низ година наплаћује. Ми од тога немамо ниједан проценат“ додала је начелник општине Језеро Снежана Ружичић.
Савез општина и градова Републике Српске ће и убудуће на исти начин заступати све градове и општине.

  • 8.10.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD