Обиљежено 26 година од страдања Срба у западној Крајини

 

У Мркоњић Граду данас је парастосом и полагањем вијенаца обиљежно 26 година од страдања Срба у западној Крајини када је у здруженој акцији Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ убијено 2.014 српских војника и цивила, а протјерано 120.000.

Бројне делегације положиле су вијенце код спомен-обиљежја масовне гробнице на православном гробљу, као и на централном спомен-обиљежју погинулим борцима на Тргу српске војске. Претходно је код спомен-обиљежја масовне гробнице на православном гробљу служен парастос.

Помену су присуствовали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, делегација Народне скупштине Републике Српске на челу са потпредсједником парламента Жељком Стојичић, те изасланик српског члана Предсједништва БиХ генерал Драган Вуковић.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је у Мркоњић Граду да ни 26 година након злочина није подигнута ниједна оптужница против команданата организованог злочиначког подухвата хрватских и муслиманскх снага против Срба у западној Крајини, те поручио да ће БиХ бити "немогућа мисија" све док однос према српским жртвама буде другачји него према оним из реда других народа.

"Командна одговорност резервисана је само за Србе, а овдје као да није било старјешина. Ми ћемо о томе да говоримо и истичем стално да ова заједница не може да функцинише и она ће бити немогућа мисија све док однос према српским жртвама буде различит од оног према жртавама других народа", нагласио је Милуновић током обиљежавања 26 година од страдања Срба у западној Крајини.

Милуновић је подсјетио да су за ове злочине осуђена само три лица за убиства четири цивила, иако су у овом масовном злочину над српским становништвом убијена 753 цивила, од којих 240 жена и 14 дјеце.

"Да је почињен злочин над муслиманским становништвом, сигуран сам са би до сада било подигнуто на десетине оптужница, међутим када су Срби у питању, правосудни систем БиХ ћути, не интересује га, не функцинише", каже Милуновић.

Он је рекао да се данас одаје помен бројним српским жртвама у 13 западнокрајишких општина које су у протеклом рату побиле хрватске и муслиманске снаге.

"Оставили су бројне жртве, извршили су масовне злочине. У Мркоњић Граду је пронађена највећа заједничка гробница са 181 лицем, али исто су то учинили и у Гламочу гдје је у једној гробници сахрањено 108 лица, у Јајцу 81 лице и у Шушњару код Санског Моста је пронађено 69 лица", изјавио је Милуновић.

Он је навео да је у Шушњару побијено све што је било живо и што је било српско, а ту је и у Другом свјетском рату убијено 5.500 Срба.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да је од свих западнокрајишких општина Мркоњић Град поднио највећу жртву, а печат томе је и највећа масовна гробница.

"Поднијели смо тужбу код надлежних институција да се размотре ратни злочини и евентуално да се наплати ратна одштета. Међутим, то је још мртво слово на папиру. Према нашим посљедњим информацијама, предмет се налази код Тужилаштва БиХ и још нико није процесуиран", каже Вођевић.

Предсједник Борачке организације Шипово Мирко Шкаљак каже да су данас дошли у Мркоњић Град да одају почаст војницима и цивилима који су пронађени у мркоњићкој масовној гробници.

Обавеза свих нас и институција Републике Српске, као и локалних власти је да не заборавимо наше саборце и цивиле који су страдали овдје. Надам се да ће некад доћи на ред да одговарају и они који су починили злочин над српским народом на подручју западнокрајишких општина", истиче Шкаљак.

Међу 2.014 убијених њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима било је 10 жена. Када је ријеч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.

За злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина правди нису приведени непосредни извршиоци злочина, ни одговорни по командој одговорности.

  • 10.10.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD