ПОСЈЕТА АМБАСАДОРА ГРЧКЕ У БИХ, КАРЛОСА ГАДИСА

Представници општине Мркоњић Град организовали су пријем за новоименованог амбасадора Грчке у БиХ, г-дин. Карлоса Гадиса коме су представили   привредни, туристички и  културни живот у  Мркоњић Граду. Један од повода доласка грчког амбасадора јесте обиљежавање 25. марта празника Републике Грчке и обиљежавања 2500 година од Маратонске битке.   

Свечано отварање изложбе „Битка код Маратона“ уприличено је у галерији Културног  центра.

Начелница општине Дивна Аничић је на пријему у свом кабинету пожељела  добродошлицу амбасадору Грчке у БиХ г-дин. Карлосу Гадису у нади да ће успјешно наставити започету сарадњу.

„Ја сам први пут у Мркоњић Граду, вашу општину сматрам прелијепом, врло живописном и мислим да ћу и убудуће радо посјећивати Ваш град. Овом приликом бих се захвалио свима на указаној части коју сте ми приредили данас, „ изјавио је амбасадор Гадис. Након пријема у згради Административне службе општине, услиједио је пријем у просторијама ЈУ Културно -спортског центра Петар Кочић гдје је постављена изложба „ Битка код Маратона“.

У Културном центру амбасадору је уприличио дочек и директор Радоје Цоњић.

Изложба „Битка код Маратона“ постављена је у Културно–спортском центру Петар Кочић. Ради се о поставци изложбе на 12 паноа- Маратонске битке, на којима су приказана различита документа и  књиге од Платонове „Државе“ преко  издања из 18. и 19. вјека до новинских чланака о маратону на Олимпијским играма 1896. год. и 1906.године. Грађани Мркоњић Града имаће прилику да у наредних 15 дана погледају изложбу као и ученици свих основних и средњих школа. Амбасадор Грчке је у Мркоњић Граду указао на велики  значај Маратонске битке и о томе колико је она важна за Грчку и Европску историју.  „Ова битка је заправо била  побједа Атине и Платеје над Перзијом у току Грчко-перзијских ратова  граду Маратону 490г. пн.е. Битка је заправо представила  и отворила једно златно доба  које је у Атини изродило демократију. Та битка заправо, је дала одређену платформу саме филозофије за ширење дијалога и филозофског мира  што је било од велике важности.“, казао је амбасадор Грчке у БиХ, г-дин. Карлос Гадис. 

Више о изложби и Маратонској битци присутне је упознала кустос Музеја РС Милка Ђукић. 

  • 25.5.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD