KОРАК НАПРИЈЕД У ЗАШТИТИ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

„Нема здравља без менталног здравља“

 Удружење грађана „ ЗАЈЕДНО“ је удружење за подршку породицама, лицима и заједници у менталном здрављу  које је организовало састанак у Мркоњић Граду по пројекту „Стварајмо нове ресурсе“ којег финансира Швицарска агенција за развој и сарадњу. 

Пројекат предвиђа унапријеђење менталног здравља свеукупне популације, као и способности креатора политика  и одговорних институција  у постизању  Европских стандарда у заштити менталног здравља  у Републици Српској.

Овом састанку су присуствовали корисници и чланови удружења, њихове породице, чланови пројектног тима Пројекта менталног здравља, представници социјалних и здравствених установа, представници локалних власти, Центра јавне безбиједности, Центра за социјални рад, невладин сектор и представници медија.

Менаџер пројекта „Стварајмо нове ресурсе“ Ружица Атанацковић рекла је да је циљ овог пројекта унапријеђење менталног здравља становништва у нашој држави  РС и БиХ, као и то на који начин унаприједити  институције које се баве заштитом менталног здравља у нивоу европских стандарда.

„Ми смо овдје конкретно да бисмо утицали и сензибилисали заједницу за оснивање удружења које ће подржавати  кориснике услуга, односно које ће мишљење корисника услуга интегрисати у систем  и  на тај начин створити ресурсе за оне  услуге које су важне за њихову заштиту“.   

На састанку су презентована запажања о заштити менталног здравља у Општини Мркоњић Град, о чему је говорила главна мед. сестра у Центру за ментално здравље Мира Стојичић.

„Постојеће стање  и потребе у локалној заједници по питању менталног здравља за сада је задовољавајуће. На почетку нашег рада је било веома тешко, али данас када пацијенти дођу и виде како и на који начин доживљавамо наше кориснике и како се опходимо према њима јако су нам захвални.

У Центру за ментално здравље запослен је тим професионалаца који обављају своје послове. Сви смо компактни –сви радимо радимо све, а главни нам је циљ помоћи обољелом да што прије оздрави и да дође  у тзв. мирну фазу, настојимо да заједно помогнемо да се то стање „кризе“ превазиђе.

При Центру за ментално здравље отворен је и Дневни центар у којег свакодневно долазе корисници на дружења гдје организујемо креативне радионице, радимо  социо –терапије и друго. „ рекла је Стојичићева.

О улози Центра за социјални рад Мркоњић Град и социјалној подршци  корисника, о њиховим потребама и проблемима говорила је директорица Слободанка Кљајић. 

Пројекат Удружења грађана „ЗАЈЕДНО„ има  за циљ да формира корисничка удружења у 7 градова РС то су:  Приједор, Зворник, Добој, М. Град , Брчко Требиње и Сребреница.

  • 5.6.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD