ПРОМОВИСАН ФИЛМ О РОДИТЕЉИМА СВЕТОГ САВЕ

ПРОМОВИСАН ФИЛМ О РОДИТЕЉИМА СВЕТОГ САВЕ

 

 У Мркоњић Граду је одржана премијера документарно-играног филма "Стефан Немања и Ана Борић", чији је сценариста и режисер Душко Марић.

Сценариста је прије премијере рекао да је овај филм лијепа историјска прича о родитељима Светог Саве, али и више од тога, зато што је то прича о Србима као једном народу на Балкану.

Он је објаснио да се на овај начин скреће пажња у историјском смислу на врло важне личности, прије свега на Ану Борић.

"Стефан Немања је рођен у Зети у 12. веку, а Ана Борић је рођена овдје на подручју Мркоњић Града, Српкиња, православка из Босне. Они су направили лозу Немањића и средњовјековну српску државу у Расу", истакао је Марић.

Он је нагласио да је премијера филма одржана у Мркоњић Граду јер је прича о Ани и Немањи почела управо на том подручју у 12. вијеку, па су зато у Мркоњић Граду и снимали кадрове.

"Ана је била кћерка Матије бана Борића из 12. века. Она је толико важна личност, а толико дискретна и скромна и у своје време и уопште. Ту смо да исправимо малу неправду, да кажемо да је та која јесте и да је рођена на овом простору", рекао је Марић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да је овај филм изузетно важан пројекат у којем се ради о доказивању Аниног поријекла.

"Захваљујем свима који су омогућили снимање филма, а ми ћемо се потрудити да филм погледа широки аудиторијум", додао је Вођевић.

У филму играју Петар Божовић, Слободан Ћустић, Небојша Кундачина, Александар Вучковић, Теодора Марић и Стојан Ђорђевић.

  • 16.12.2021. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD