Потписан уговор о кредитирању малих и средњих предузећа , пољопривреде и туризма

У кабинету начелнице општине Мркоњић Град, Дивне Аничић потписан је уговор о пословној сарадњи између НЛБ Развојне банке а.д. Бања Лука и Општине Мркоњић Град, у износу од 375.000,00 КМ.

 За кредитирање малих и средњих предузећа и предузетника (ЛОТ 1) одређено је 255.000,00 КМ, а пласираће се за реконструкцију, изградњу и адаптацију пословних објеката, куповину машина, опреме и других  средстава за рад. 

За кредитирање пољопривредних произвођача(ЛОТ 2) одређена су средства у износу  105.000,00 КМ и пласираће се за набавку опреме, пољопривредне механизације и сл.

 Док је за  кредитирање у области туризма према (ЛОТ 3) средства износе 15.000,00 КМ и биће пласирана  за набавку машина и алата за израду сувенира, производа кућне радиности, дрвне галантерије, дјелатности старих заната, организације манифестација и програма значајних за развој туризма.

 „Данас смо потписали уговор са Општином Мркоњић Град о пословној сарадњи везано за кредитирање малих и средњих предузећа, кредитирање пољопривредних  произвођача и кредитирање туризма.  Уговор о пословној сарадњи износи 375.000,00 КМ и он је подијељен у 3 лота. Потребно је истаћи  да је општина значајно партиципирала у одређивању каматне стопе, која износи 3,5 % годишње и фиксна је.

Кредити  иду на рок од 4 године и биће повољни услови.. Исто тако битно је нагласити да општина учествује у финансирању дијела камате тако да полаже депозит у износу од 65 % сваког појединачно одобреног кредита“, истакао је директор филијале НЛБ –Развојне банке Бања Лука, Саша Вукајловић .

Начелница општине Дивна Аничић је такође говорила  о намјени и условима кредита: „ Када је ријеч о реализацији кредитних средстава,оно што ће конкретно привредници, пољопривредници и корисници из области туризма добити јесте да је у овој години повећан  депозит Општине и смањена каматна стопа на 3,5 %.  

Ове године када су у питању мала и средња предузећа омогућили смо 50 % средстава која могу да се употријебе за набавку обртних средстава што до сада није било или 50 % средстава да употријебе за рефинансирање постојећих кредита или обавеза. Иначе по први пут имамо кредите у области туризма гдје се надамо да ће бити заинтересованих за неку кућну радиност, сеоски туризам  и сл." рекла је Аничић.

                                                                           05.06.2012. године-      Ђ. Шолак 

 

 

  • 7.6.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD