Поводом Дана општине служен парастос за страдале у одбрамбено-отаџбинском рату

Поводом Дана општине служен парастос за страдале у одбрамбено-отаџбинском рату

 

У Мркоњић Граду се обиљежава Дан општине установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта, а начелник општине Драган Вођевић апеловао је на правосуђе у БиХ да покрене предмет о страдању у овој општини и да се одговорни казне.

Поводом Дана општине данас је у Капели Светог апостола Марка служен парастос за страдале у одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су делегације положиле вијенце код спомен-обиљежја масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје на Тргу српске војске.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду 1996. године, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске. Међу ексхумираним су и посмртни остаци 10 жена.

У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске. За злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао, иако се зна ко су починиоци.

Начелник Вођевић је апеловао на Тужилаштво и Суд БиХ да предузму све мјере које су потребне да се покрене са мртве тачке предмет о страдању у Мркоњић Граду и да се одговорни изведу пред лице правде.

Предсједник општинске Борачке организације Милан Стеванић каже да већ 26 година указују на то да за ове злочине нико није одговарао и да породице жртава чекају правду.

"Нико није одговарао зато што су ово српске жртве и зато што су злочине урадили други народи којима и Суд и Тужилаштво излазе на руку. Иако је правда у БиХ спора за српски народ и жртве, надам се да ће доћи времена да злочинци одговарају", истакао је Стеванић.

Петар Митрић, који је у масовној гробници пронашао посмртне остатке рођеног брата Душка и два брата од стрица Милорада и Петра, каже да је из године у годину све теже причати о ономе што се десило.

"Шта рећи послије 26 година, осим да је ово туга, јад и чемер. За страшне злочине нико није одговарао иако су познати починиоци. Остало нам је да посјећујемо гробове и да жртве не дамо у заборав", истакао је Митрић.

Он је позвао све становнике ове општине да дођу у недјељу на градско гробље да присуствују снимању кадрова документарног филма "Свједок" о страдању Срба у протеклом рату.

 

  • 4.2.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD