ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О МИЛЕВИ МАРИЋ АЈНШТАЈН

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О МИЛЕВИ МАРИЋ АЈНШТАЈН

У Мркоњић Граду данас је отворена изложба "Милева Марић Ајнштјан" коју je припремио Савез иноватора Републике Српске поводом 145 година од њеног рођења.
Генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске Љубиша Пашић рекао је да је ово једна од њихових активности које се проводе с циљем да се од заборава отргну српски великани из области науке.
"Раније смо у Мркоњић Граду имали изложбе о Николи Тесли, Милутину Миланковићу, Михајлу Пупину, а сад је на ред дошла и Милева Марић Ајнштајн о којој наша јавост мало зна и у школама јој се, нажалост, мало поклања пажња, а она представља вриједност коју не смијемо заборавити", рекао је Пашић новинарима.
Он каже да се Милева Марић Ајнштајн често представља само као супруга генијалног научника Алберта Ајнштајна који је увео модерну физику, пољуљао темеље пређашњих теорија и отворио нове видике.
"Мало се зна да му је она била главна потпора, главни инспиратор из њихових студентских дана. Они су у кратком периоду успјели да дођу до значајних теорија. Помогла му је као изврсни математичар и физичар", истиче Пашић.
Он је додао да треба још много истражити како би се дошло до праве истине о њеном доприносу чувеним теоријама по којима се Ајнштајн прославио.
Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија рекао је да је Милева Марић Ајнштајн искакала из оквира свог времена и да је превазишла схватања да се жене не могу бавити науком.
"На овај начин смо жељели да се млади људи упозају о њеном животу и захваљујем Савезу иноватора Републике Српске што су припремили овакву изложбу", рекао је Еремија.
Изложба ће бити отворена у галерији Културног центра "Петар Кочић" до краја марта.

 

  • 16.3.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD