Обиљежена 20-та годишњица од стардања полиције

Поводом 20. годишњице од погибије 20 полицајаца у цркви Рођења пресвете Богородице служен је парастос, а на спомен-обиљежје у Сатници јавне безбједности положени су вијенци и цвијеће. Положено је цвијеће и на спомен-обиљежје погинулим полицајцима у Шебезима.

Паравојне формације Хрватских оружаних снага и „зеленe береткe“ из Јајца, из засједе су 13. јуна 1992. године убиле 20 полицајаца из Мркоњић Града, док се Илија Чигоја води као нестао и о њему његова породица још ништа не зна.

Прије 18 година су у Шебезима, мјесту код села Лисковица, животе  изгубили полицајци из Мркоњић Града: Душан Сикимић, Радован Коњевић, Душан Палалић, Лазар Лекета, Живодраг Чулић, Милан Иличић, Здравако Којић, Станислав Еремија, Зоран Богојевић, Бранко Јаковљевић, Зоран Караћ, Млађен Малешевић, Петар Тешановић, Бранко Ивета, Чедо Савичић, Зоран Гаврић, Мирослав Милић, Драган Јарић, Петар Чигоја и Зоран Солдат.
У исто вријеме заробљено је и 13 полицајаца који су одведени у логор у Јајцу, одакле су ослобођени 23. августа исте године.

Начелник Станице јавне безбиједности Мркоњић Град Душко Пена реко је да иако је прошло већ 20 година од овог злочина, још нико за њих није одговарао.  Тужилаштву БиХ за овај ратни злочин  23. децембра 2005.године поднијете су кривичне пријаве потив шест припадника паравојних формација из Јајца (Јозо Ловреновић Цоле, Шимун Сараф, Илија Перак, Јозо Лучић и Смајо Газић, из Јајца, те Енес Кадић Ћело из Доњег Вакуфа).

  • 13.6.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD