ОДРЖАН 16. ВАСКРШЊИ САБОР НА КОЛОБАРИ

ОДРЖАН 16. ВАСКРШЊИ САБОР НА КОЛОБАРИ

У Мркоњић Граду данас је одржан 16. Васкршњи сабор на Колобари, на којем су се учесници такмичили у туцању јаја, ношењу јаја у дрвеној кашичици и убацивању јајета у сепет.
За побједнике су обезбијеђене новчане награде и дипломе, а за најтврђе јаје златник.
Начелник општине Драган Вођевић рекао је новинарима да се на овом мјесту, на Колобари, традиционално и прије стотињак година народ окупљао на Васкршњи понедјељак и да су сада наставили ту традицију.
Слободан Ћоћкало из Културно-спортског центра "Петар Кочић" рекао је да је основни циљ да се окупе млади, али и старији, да се присјете како се овђе некада играло и пјевало.
Предсједник Кола српских сестара "Рођење Пресвете Богородице" Дијана Еремија рекла је да су ове године први пут учешће у сабору узела и локална удружења жена.
"Било је пет удружења жена, која су припремила васкршњу трпезу са украшеним шареним јајима, перецима, колачима и сланим пецивима, а сви присутни су се могли послужити", испричала је Еремија.
На данашњем Васкршњем сабору уручена је и награда "Илија Дакић" за најбољи литерарни рад о теми "Васкрс, радост у мом дому".
У категорији ученика од првог до петог разреда награду је освојила Даница Слијепчевић ученица четвртог разреда Основне школе "Вук Караџић" из Бараћа, а у категорији од шестог до деветог разреда најбоља је била Елена Кесић, ученица осмог разреда Основне школе "Петар Кочић".
У културно-умјетничком дијелу манифестације наступала су локална културно-умјетничка друштва, ученици основних школа, хармоникаши, те Ђурђа Вукашиновић.
Организатори манифестације су Културно-спортски центар "Петар Кочић" и Српска православна црквена општина Мркоњић Град, а покровитељ је општина.

  • 25.4.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD