Презентација података дбијених видео снимањем и ласерским скенирањем путева и улица

У скупштинској сали општине одржана је презентација података дбијених видео снимањем и ласерским скенирањем путева и улица Мркоњић Града за потребе израде Урбанистичког плана. Порезентацију је урадило предузеће Геопут из Бањалуке.

''Општина Мркоњић Град тражила је од нас да се сниме све постојеће улице и путеви у урбаном подручју града, како би добили квалитетну подлогу за израду Урбанистичког плана Мркоњић Града. Снимање смо  извршили  најсавременијом опремом, а ради се о мобил мапинг систему, што значи снимање у покрету са возила '', рекао је директор Геопута Саша Радосављевић. Додајући да се систем  састоји од три 3Д скенера, сферне камере, ГПС-а и инерционог система који све то обједињује у једну цјелину. На тај начин проласком возила кроз једну улицу прикупљају се милиони података који  су референцирани и налазе се у координатном систему.

''Општина Мркоњић Град већ низ година врши припреме за израду Урбанистичког плана, а једини разлог што  до сада није и израђен јесте што нисмо имали ваљане геодетске подлоге'', рекла је Здравка Кудра главни архитекта у  Одјељењу за просторно планирање и комуналне послове општине. Истичући да  је сада најбитније да се заврши обрада података и да се крене у израду Урбанистичког   плана.

 

Општина Мркоњић Град је тренутно једина општина у Републици Српској која има овако обједињене податке о свим елементима садржаја дуж саобраћајница (путева и улица) на једном мјесту. Поменуте податке  могуће је интегрисати са било којим просторним подацима као што су: сателитски снимци, ортофото подлоге, скенирани кататарски планови и карте, векторски подаци и сл. Такође добијени подаци ће бити од велике користи и за остале службе у општини.

 

 

 

  • 20.6.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD