СЛУЖЕНА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ ОПШТИНЕ И ДАНА 11. МРКОЊИЋКЕ БРИГАДЕ

СЛУЖЕНА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ ОПШТИНЕ И ДАНА 11. МРКОЊИЋКЕ БРИГАДЕ

У Храму Светог Саве у Мркоњић Граду служени су литургија и парастос поводом славе  општине и славе и Дана 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Тим поводом су положени и вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице у православном гробљу и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу српске војске.

Присутни су били и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да најбоље синове не смијемо заборавити, и да треба увијек изнова да подсјећамо све нараштаје штаза нас значи њихова жртва.

" Војска Републике Српске дала је неизмјеран допринос за стварање Републике јер да није било њих ни ми вјероватно данас не бисмо били овдје", истакао је Вођевић.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Душко Милетић казао је да нема мјеста у Српској у којој ова мркоњићка бригада није успјешно изводила борбена дејства, те је због тога и одликована у рату Медаљом Петра Мркоњића.

"Ова бригада је са другим једицама Војске Републике Српске и припаднициа МУП-а створила Републику Српску. Задатак нас живих и преживјелих је сјећање и обиљежавање ових дана ради будућности РС и српског народа", додао је Милетић.

У Мркоњић Граду је послије протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата пронађена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској. Ту је било 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Српске.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град је током 117 дана хрватске агресије порушено и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

За злочине у Мркоњић Граду још нико није одговарао.

  • 2.8.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD