Почела реализација „DogsTrust“ пројекта

Почела реализација „DogsTrust“ пројекта

Пројекат „Масовна стерилизација напуштених и бесплатна стерилизација власничких паса на територији Мркоњић Града“ почео је са реализацијом, а на основу Меморандума о сарадњи који је потписан између Општине Мркоњић Град и Фондације „DogsTrust“.

Циљ пројекта је стерилизација паса, те вршење додатне ветеринарске обраде, око 80% популације паса на улицама, што је предуслов за ефикасно, хумано и трајно, те законско рјешавање проблема паса луталица на системски начин.

Додатна обрада паса у оквиру „DogsTrust“ Програма стерилизације паса подразумијева вакцинацију против бјеснила, чишћење од цријевних паразита и чиповање, а за псе на улици и означавање ушном маркицом.

Стерилисани пси који су вакцинисани против бјеснила и очишћени од цријевних паразита су здравији, посебно женке које се без ове мјере исцрпљују неконтролираним окотима, те представљају мањи ризик заједници јер нису под утицајем репродуктивних хормона, те јер су очишћени од цријевних паразита који иначе могу узроковати зоонозе. „DogsTrust“ову мјеру проводи кроз методу Ухвати-Стерилиши-Вакциниши-Пусти. У циљу осигурања добробити паса, све процедуре се проводе уз надзор ветеринарских координатора и уз поштовање законских прописа и „DogsTrust“стандардих оперативних процедура, као и Одјељења за инспекције послове Општине Мркоњић Град.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове  и надлежни ветеринсрски инспектор извршили су контролу рада надлежне Ветеринарске станице.

„Записником смо констатовали да се све ради у складу са прописима, уз строго поштивање Закона о заштити и добробити животиња.“, навела је Славица Бојанић, начелник Одјељења, те додала да ће се на овај начин дугорочно ријешити проблем паса луталица.

Пројекат у потпуности финансира Фондација „DogsTrust“, а посредник на пројекту је Ветернарска станица „Рудић“.

 

  • 25.8.2022. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD