Одржана четврта регионална едукативна презентација Закона о волонтирању

Четврта регионална едукативна презентација Закона о волонтирању, у организацији Омладинског комуникативног центра, Министарства породице и спорта, и Омладинског савјета Републике Српске окупила је у Мркоњић Граду око 30 представника локалних управа, јавних институција и организација цивилног друштва из седам општина југозападног дијела Републике Српске (Мркоњић Град, Рибник, Источни Дрвар, Петровац, Језеро, Шипово и Купрес), с циљем упознавања локалних заједница са Законом о волонтирању РС.

Начелница Дивна Аничић истакла је да је Општина Мркоњић Град у фебруару 2011.године донијела одлуку о усвајању локалне волонтерске политике, а на приједлог Министарства за породицу, омладину и спорт. ''Усвајањем одлуке о локалној волонтерској политици значи да смо се придружили промоцији волонтеризма и волонтерске политике у Републици Српској. Лично сматрам да је волонтеризам у задње вријеме јако запостављен и да смо изгубили осјећај за волонтерски рад. Некад можда нисмо имали закона али смо имали више осјећаја за нешто што је друштвено корисно и да помогнемо једни другима'', рекла је Аничићева.

Са Законом о волонтирању учеснике је упознао координатор пројекта ''Волонтерском легислативом до развоја локалних заједница'' Југослав Јевђић, који каже да је волонтирање добровољан вид пружања помоћи другоме, а без стицања личне користи, али да је ипак неке одредбе закона потребно јасније дефинисати.  

‘’Оно што ми тренутно имамо у виду јесте смањење одређених бирократских процедура да би се организаторима олакшало волонтирање, као и јасније прецизирање око надокнаде трошкова за волонтирање. Апсурдно је да се за два сата волонтерског рада потписује уговор’’, истакао је Јевђић.

Горана Антић, волонтерка у општинској организацији Црвеног крста  каже да већ пет година волонтира и да је то јако корисно за младе људе. ‘’ Сматрам да је волонтирање јако корисно за младе људе, прије свега даје нам могућност да стекнемо неко неформално образовање, али и да имамо прилику да другима помогнемо. Ми се бавимо пројектом кућне његе гдје обилазимо старе и обољеле особе, такође друге учимо основним принципима прве помоћи и друго’’.

Пројектом је планирано десет регионалних едукативних презентација које ће бити одржане широм Републике Српске за представнике локалних управа, јавних институција и организација цивилног друштва из свих 63 општине Републике Српске.

‘’У циљу правилне употребе Закона, пројекат ће обезбиједити ставрање локалних волонтерских политика у 30 општина. Планирано је усвајање и примјена Стртегије за промоцију и развој волонтирања’’, каже портпарол пројекта Биљана Матијевић. Истичући да ће током реализације пројекта бити израђен и Правилник о извјештавању о волонтерским програмима, односно документ који омогућава једноставнију примјену локалних волонтерских политика.

 

Пројекат ''Волонтерском легислативом до развоја локалних заједница'' финансира Европска унија, а суфинансира Министарство породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске.

 

  • 4.7.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD