Одржан регионални састанак начелника цивилне заштите и старјешина ватрогасних јединица и представника Републичке управе цивилне заштите

У скупштинској сали општине Мркоњић град одржан је састанак начелника цивилне заштите и старјешина ватрогасних јединица са представницима Републичке управе цивилне заштите. Састанку су присуствовали представници општина Петровац, Дринић, Рибник и Мркоњић Град.

На састанку је било ријечи и о раду Центра за  осматрање, обавјештавање и узбуњивање, као и о провођењу мјера  заштите и спашавања од шумских и других пожара у 2012.годни.

Присутнима је представљен и начин рада и обевезе које имају према Центру осматрања, обавјештавања и узбуњивања.

''Задатак Центра је прикупљање података и информација које могу угрозити животе људи и материјална добра, које добијамо од субјеката обавјештавања, а то су ватрогасне јединице, цивилна заштита, водопривреда, МУП, шумарија и сл. провјравамо, обрађујемо и просљеђујемо свим оним органима који треба да по њима поступе, односно да спријече и умање посљедице неке природне и друге несреће'', рекао је шеф Центра Жељко Обрадовић. Додајући да је  рад Центра 121  регулисан законским одредбама из којих произилазе обавезе за радовно и правовремено извјештавање како би спасили људске животе и материјална добра.

Жељко Лакетић командир ватрогасног друштва подрегије Мркоњић Град истакао је значај постојања Центра, обавезама према Центру, као и самој достави самих података. ''Мислим да је размјена информација веома важна и да би се могло квалитетније радити када  би сви субјекти имали правовремене податке о свим дешавањима на нашим теренима'', рекао је Лакетић. Истичући и да су ти показатељи врло битни и да у будућности треба настојати да се врши размјена тих података, а на основу којих ће се моћи благовремено  предузимати одређене активности, остварити успјешнија сарадња и већи ефекат на свим пољима.

''Ово је на неки начин квалитетнија припрема пред предстојећу пожарну сезону која нас очекује и бојим се да ће бити паклена с обзиром на временске услове које смо имали, израстао је коров, трава и требамо се заједнички припремити  у борби против пожара'', истакао је начелник Републичке управе цивилне заштите Миле Међед. Додајући да је приоритет  да се побољша рад свеукупног система заштите и спашавања на нивоу Републике Српске, а у складу са европским стандардима.

  • 10.7.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD