У Бараћима асфалтиран пут и освштана црква

Стотињак домаћинстава у Горњим Бараћима добило је на употребу 1,7 километара асфалтног пута, у чију изградњу општина Мркоњић Град је уложола око 165 хиљада марака. Ријеч је о путу који спаја центар Бараћа са црквом.

У овом селу обновљена је и освештана црква Св. апостола Петра  и Павла, која је саграђена прије стотину година, а за коју не  постоје писани документи да је и освештана.

Тако је Епископ бихаћко петровачки Г.Хризостом са свештенством епархије и кумовима Миленком и Драганом  и њиховим супругама  Љиљом и Радом осветио  темеље обновљеног храма. Црква је обновљена уз помоћ општине Мркоњић Град и бројних добротвора.

''Општина Мркоњић Град у асфалтирање пута од Бараћа до обновљене цркве Св.апостола Петра и Павла уложила је око 165 хиљда  марака. На корист цијелог овог Бараћког краја, пут је значајан не само зато што је то пут до цркве него зато што је то пут и који користе становници овог краја. Опредјељење општине Мркоњић Град јесте да у свим својим мјесним заједницама изградимо путеве до свих цркава и мислим да је један од бољих примјера овај Бараћки крај и свештеник који служи на подручју Бараћа. Он је протеклих година добио пут до три цркве до цркве у Герзову, до цркве у Подгорији и ево пут до цркве у Бараћима'', рекла је начелница општине Дивна Аничић. Истичући да је посебно сретна што је пут асфалтиран ове године када се обиљежава сто година од изградње цркве и када се оцвећује црква.

''Овај пут стварно много вриједи, а поготово генерацијама које долазе јер се на овај начин ставрају бољи услови за останак младих на селу, а можда и допринесе да се неко врати'', каже мјештанин Чедо Митровић.

Парох Мирослав Гаврић каже да је веома сретан што је црква након стотину година освештана. ''Црква је саграђена 1912.године и ево данас након сто година се освећује на радост свих нас, а нарочити мени је драго јер служим у Бараћима'', рекао је Гаврић.

Након свете литургије приређен је културно умјетнички програм у којем су наступили чланови КУД Петра Први Карађорђевић Мркоњић, а служен је и свечани ручак.

  • 12.7.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD