Џез фестивал ''Зеленковац 2012.''

Дванаести по реду интернационални џез фестивал ''Зеленковац 2012. године'' ће љубитељима природе и добре музике пружити два дана уживања, а биће одржан у суботу и недјељу 28. и 29. јула на Зеленковцу. Договорено је то на сједници Организационог одбора фестивала.

Борислав Јанковић, члан Организационог одбора фестивала каже да је почетак свирке и  отварање фестивала у суботу 28. јула са почетком у 20 часова. ''Љубитељи природе и добрих музичких вибрација моћи ће да уживају у наступима шест бендова и једног солисте. Фестивал ће отворити група ''Mr. Baloon'' из Сомбора, а након њих наступиће група ''Луминалит''из Сарајева и ''Пеђа З'' квартет бенд из Ниша''. Између наступа ових група биће приказан документарни филм о историји џеза, у Америци, Европи и на крају код нас. Другог дана фестивала концерти почети у 15 часова, а наступиће солиста Алберт, који свира саксафон, џез бенд ''Квартет'' и ''Шева бенд'' из Бањалуке, а као посебан гост фестивала наступиће чувени џез музичар Васил Хаџиманов'', истакао је Јанковић. Додајући да ће се послије концерта бендова обавезно свирати session.

''Сви посјетиоци који дођу на џез фестивал моћи ће  да уживају у врхунској музици и у извођењу те музике од стране врхунских бендова са наших простора'', каже Слободан Џуџелија музички сарадник Организационог одбора фестивала. Додајући да је на ранијим фестивалима било гостију и  из иностранства па је зато и постао интернационални фестивал.

Миленко Милекић, предсједник Организационог одбора и предсједник Скупштине општине Мркоњић Град каже да је општина ове године по први пут организатор фестивала. ''Мркоњић Град има бројне традиционалне манифестације, а џез фестивал је најзначајнија музичка манифестација  на нашим просторима, а вјероватно и у цијелом региону. Ове године смо јако озбиљно приступили организовању фестивала. Финансијску конструкцију већ смо завршили, тако да ће општина по први пут значајније да се укључи у организовање овог фестивала и са значајнијим финансијским средствима, а ту је и подршка  неких наших јавних предузећа'', рекао је Милекић. Истичући да су  већ позната музичка имена која ће наступити, а да је свакако најзначајније име Васил Хаџиманов који је већ наступо на овом фестивалу.

Уз одличну музику, на излетишту Зеленковац посјетиоци ће моћи да уживају и у надалеко чувеном природном амбијенту. Висока стогодишња црногорична шума кроз коју протиче планински поток, необична умјетничка галерија и објекти саграђени у складу с природом, пропланци....

Први џез фестивал на Зеленковцу одржан је 1990.године и до сада су на њему наступила бројна позната имена из свијета музике (Мишо Блам, Монти Вотерс из њујорка, Мај Дејвисом, Васил Хађиманов и други)

Џез је музички правац који одражава слободу изражавања сваког музичара, не држи се стереотипа, не држи се клишеа, што знчи да је сваком музичару дозвољена слобода изражавања на најбољи могући начин како он то може да уради.

  • 18.7.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD