ПОТПИСАН УГОВОР О ПЛАСМАНУ СРЕДСТАВА ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ И МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИКА

ПОТПИСАН УГОВОР О ПЛАСМАНУ СРЕДСТАВА ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ И МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИКА

Зоран Тегелтија, начелник општине Мркоњић Град и Срђан Шупут, директор Комерциајлне Банке а.д. Бањалука потписали су уговор о пласману средстава за подстицај развоја пољопривреде и Малих и средњих предузећа и предузетника у 2008.години.


 

Каматна стопа за пољопривредне кредите износи 3.5% на годишњем нивоу, док је за мала и средња предузећа и предузетнике 4%. Укупан износ средстава у фонду је 1.140.000 КМ и то су заједничка средстава које је обезбиједила општина Мркоњић Град и Кмерцијална банка.

Мислим да смо ове године направили одличне услове за мала и средња предузећа и предузетника , као и за пољопривредне произвођаче о чему говоре подаци да је интересовање наших предузећа и предузетника, јер већ сада имамо више кредитних захтјева него што тренутно имамо средстава- рекао је Зотан Тегелтија. Додајући уколико се процијени да су захтјеви оправдани и ако их буде више него што је планираних средстава да ће  покушати да  изнађу потребна средстава како би задовољили све заинтересоване који траже поменута средства, а прије свега за мала и средња предузећа и предузетнике јер ће на тај начин људи отварати нова радна мјеста.

Један од разлога овко повољних услова које је пружила Комерцијалана банка је изузетно добра сарадња са Општином Мркоњић Град, као и помагање прије свега људима који се баве пољопривредом у општини Мркоњић Град, али и  за предузећа и предузетнике јер сматрамо да је то оно што треба да буде окосница и будућност развоја привреде у РС , а прије свега у општини Мркоњић Град- рекао је Срђан Шупут. Он је рако да је каматна стопа за пољопривредне произвођае 3,5 одсто на годишњем нивоу, а за мала и средња предузећа 4 одсто такође на годишњем нивоу, и која се неће мијењати у року од пет година, као и да се ради о револвинг фонду, односно фонду који ће се пунити и празнити онако како клијенти буду уредно враћали и сервисирали своје обавезе.

У фонду је за  пољопривредне произвођаче налази 540 хиљада марака обезбијеђених средстава, а за мала и средња предузећа  и предузетнике 600 хиљада марака.

Општина Мркоњић Град је  заједно са Комерцијалном банком  за мала и средња предузећа и предузетнике  обезбиједила поред ових кредитних средстава и неповратна средства за одређене њихове програме и подстицаје, као што су усвајања разних ИСО стандарда и сличних програма, с надом да ће на тај начин помоћи да се поправи положај неких предузећа на подручју општине Мркоњић Град.

Шупут је истакао да је ово веома важан уговор за Комерцијалну банку јер је то најмлађа банка у БиХ, чији је циљ да повећа свој број клијената и да филијала у Мркоњић Граду која је почела да ради са четири запослена до краја године дође до осам радника , што утиче и на повећање броја запослених у Мркоњић Граду.

 

 

  • 4.4.2008. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD