Почела дјечија школа глуме ''Балкана 2012''

У туристичком центру Балкана у организацији Градског позоришта почела је Дјечија школа глуме ''Балкана 2012''. У овом пилот пројекту учествује дванаесторо дјеце из Приједора, Теслића и Мркоњић Град, са којима реде познати бањалучки професори и глумци.

Ово је први пут да је организована љетња школа глуме на овај начин, а обзиром да је у питању пилот пројекат окупили смо  дјецу из различитих градова и мање развијених мјеста како би и они могли да науче основе глуме, сценског покрета и говора, тачне дикције и да би се дјеца дружила. Такође је важно и да оно што науче послије играју у својим аматерским групама и да се што боље прикажу и покажу на фестивалаима'', рекла је професор са бањалучке Академије умјетности Рената Агустини. Истичући да је ово идеалан начин да дјеца упознају једни друге, да развијају машту и емоције и наравно стекну пријетељстава за цијели живот.

Мила Просан има десет година и долази из Прњавора, каже да јој је на Балкани баш лијепо и да је  овдје дошла јер јако воли глуму. ''Дошла сам да научим нешто ново о глуми и да се дружим са другарима који глуму воле исто као и ја'', каже Мила.

Њена другарица седаманестогодишња Кристина Шикањић из Прњавора каже да се већ бави глумом, али да је овдје дошла да научи неке нове ствари и да се дружи. ''Глумим од четвртог разреда основе школе и имам доста искуства. Глумила сам у доста различитих представа, такође сам са другарицом радила сцену и костиме за представу ''Да ли ће дамојед да поједе сладолед'', са којом смо и побиједили прошле године на дјечијем фестивалу у Мркоњић Граду, каже  Кристина.

Јелена Кнежевић из Теслића каже да јој је жеља да постане глумица. ''У позоришту сам већ четири године и глумила сам у доста представа. Овдје сам дошла да научим неке нове ствари о глуми и да упоунам неке нове пријатеље, а планирам да студирам глуму и да постанем глумица.

Дубравка Николић из Градског позоришта Мркоњић Град каже да ову школу следеће године планирају да претворе у велики камп глуме, који би трајао цијелу сезону, а уједно би показали и туристичке потенцијале и умјетничке капацитете које Мркоњић Град има.

''На приједлог Асоцијацеије омладинског позоришта и позоришних група Републике Српске дошло је до повезивања школе глуме ''Балкана 2012'' и фестивала дјечијег драмског стваралаштва Републике Српске који се одржава у нашем граду. Ово је пилот пројекат који подразумијева спајање туризма и умјетности, истакла је Николићева. Додајући да на овом каму дјеца имају активан одмор уз активно учење и договорено је да се сваке године проширују капацитети са већим бројем учесника.

Камп је подржала и општина Мркоњић Град. ''Мислим да се задњих година Мркоњић Град профилисао као мјесто лијепих дешавања у области културе када је у питању аматеризам. Вјероватно да овај љетњи камп глуме не би ни дошао на Балкану да се ми већ нисмо позиционирали на културној сцени Српске и да се  није чуло за наше Градско позориште које је освајало бројне награде и ван граница Републике Српске'', рекла је начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић. Додајући да је ово је на неки начин и промиција туристичких потенцијала Мркоњић Града, јер дјеца на Балкани осим што се баве и уче глуму могу да уживају у природним љепотама.

 

  • 24.7.2012. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD