СТОЈИЧИЋ: СВЕТОСАВЉЕ - ПУТ ИСТИНСКОГ ЗНАЊА, УЗОРИТОСТИ И ПОЖРТВОВАНОСТИ

СТОЈИЧИЋ: СВЕТОСАВЉЕ - ПУТ ИСТИНСКОГ ЗНАЊА, УЗОРИТОСТИ И ПОЖРТВОВАНОСТИ

 

Прослављање Светог Саве је прилика да се укаже на пут истинског знања, узоритости и пожртвованости, спремности на вриједан рад и труд уз које резултати никада не изостају, поручила је вечерас министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић на Светосавској академији у Мркоњић Граду.

"Скромност и истрајност у настојањима Светог Саве свима нама треба да служи као примјер у свакодневном раду и поступању. Сопственим примјером личности у којој су обједињени просветитељ, духовник, државник, дипломата и учитељ најбоље је показао како је то могуће", рекла је Стојичићева у обраћању.

Она је истакла да јој је изузетна част што је присуствовала вечерашњој свечаној академији посвећеној Светосављу и свим вриједним и узвишеним постулатима које је утемељио први српски учитељ, просветитељ и архиепископ, а које општина Мркоњић Град настоји достојно одњеговати.

"У ове дане који су посебно свечани и празнични у Републици Српској, када се присјећамо величине лика и дјела Светог Саве и важности његове просветитељске улоге, желим исказати посебну наклоност и захвалност нашим просвјетним радницима - васпитачима, учитељима, наставницима, професорима јер њихов позив и залагање чине стуб васпитно-образовног система Републике Српске, а тиме и друштвеног развоја и напретка којем тежимо", рекла је Стојичићева.

Она је прије почетка вечерашње свечаности рекла новинарима да су и испред Министарства омогућили организовање Светосавске академије на којој ће бити награђени наставници и учитељи који су постигли изванредне резултате у процесу образовања и васпитања дјеце.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је новинарима да је Општинска управа предложила наставницима, учитељима и васпитачима да заједно организују једно овако велико вече.

Он је захвалио министру која је била гост, али и свима који су учествовали у организацији.

"Надам се да ће ово прерасти у лијепу традицију јер се први пут у општини у овом обиму организује прослава. Мислим да смо на правом путу који јесте наше Светосавље и да наша покољена која долазе имају шта да науче од старијих и да то преносе на млађа покољења", истакао је Вођевић.

На Светосавској академији у Мркоњић Граду основци и средњошколци са подручја ове општине су у пригодном програму говорили о Светом Сави - првом српском архиепископу, утемељивачу српске цркве, државе и школства.

Директор Основне школе "Петар Кочић" Весна Сладојевић каже да су ове године наставници и ученици свих школа ове општине, мотивисани примјером светосавске истрајности и скромности, вриједно радили у нади да покажу све своје потенцијале, да поносно иду путем Светог Саве, народног просветитеља и заштитника школства и да у његов пут пун љубави вјере и слободе уткају и неку своју нит.

Бесједу о Светом Сави је одржао протојереј-ставрофор Саво Јанковић.

  • 26.1.2023. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD